Специалност "Аграрна икономика (съвместна програма)"

Професионално направление: Икономика

Приемът на студенти по специалност „Аграрна икономика“ (съвместна програма) стартира от академичната 2022/2023 учебна година. Обучението се осъществява съвместно с Университета за национално и световно стопанство – София по проект BG05M2OP001-2.016-0004-C01 „Икономическото образование в България 2030“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Специалност „Аграрна икономика“ е част от образователното портфолио с елитни специалности, предлагани от Стопанска академия, повече от 35 години и е акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация. От създаването си тя е своеобразен мост между българските аграрни традиции и съвременните предизвикателства пред теорията и практиката в областта на селското стопанство, по който са преминали множество възпитаници. В бъдеще специалност „Аграрна икономика“ ще продължава да бъде атрактивна и дипломираните аграрикономисти търсени, т.к. пътната карта за постигане на устойчивост на икономиката на Европейския съюз „Европейски зелен пакт“ включва области на политиката, свързани пряко със селското стопанство.

Катедра “Икономика на природните ресурси” е приемник и наследник на създадената през 1921 г. към Агрономическия факултет на Софийския университет катедра по “Земеделска икономика”. Към настоящия момент катедрата предлага обучение в бакалавърски специалности: „Аграрен бизнес“ и „Екоикономика“.

Квалификационна характеристика

Учебен план: Език на преподаване:
  • български