Студентският дом на културата е естественият притегателен център за студентите, проявяващи афинитет към различните видове изкуство, в цялото му жанрово разнообразие: музика, театър, фолклор, изобразително изкуство, литература. През годините на своето съществуване, в СДК са развивали интензивна творческа и концертна дейност редица художествено-творчески състави: фолклорен ансамбъл за народни песни и танци, Представителен студентски театър,  експериментално театрално студио, група за спортни и латинотанци, литературен кабинет, поп-групи, индивидуални творци и изпълнители. 


Фолклорният ансамбъл за народни песни и танци се ползва с особена популярност и се радва на признанието си за високите художествено-творчески постижения, потвърждение на което е неизменното му участие в културния афиш на града и общината, участието му в престижни академични форуми от национален и международен мащаб: Русия, Унгария, Гърция, Испания, Македония. През настоящия творчески сезон 2015-2016 г. съставът очаква своите попълнения: танцьори, музиканти, изпълнителни на народни песни.

 


Представителният студентски театър е бил постоянен лауреат на национални и международни театрални фестивали в продължение на повече от 20 години. Творческото му амплоа е насочено най-вече към традиционната класическа българска драматургия и съвременни автори, докато експерименталното театрално студио е насочило своите творчески търсения към по-атрактивни форми, като театрални импровизации, авторски спектакли, скечове, площаден театър. Трупата очаква своите нови колеги - актьори, сценографи, автори и сценаристи и постановчици.Периодично се експонират изложби на наши студенти, занимаващи се с живопис, графика, художествена фотография и др., техни творби се публикуват и в академичния вестник „Алма матер“.

През настоящия творчески сезон 2015/2016 г. очакваме проява на интерес към работата на СДК и включването на нови участници, както и възможности за  други форми на художествено творчество, съобразно предпочитанията и желанието на студентите. Подробна информация за прием и записване в съставите може да получите на тел. 66-380 - г-жа Маргарита Дончева, организатор СДК, E-mail: mdoncheva@uni-svishtov.bg, както и в офиса на Синдиката на работещите в СА, който се намира срещу гаражния парк .