Квалификационна характеристика
на специалност "Аграрна икономика"

1. Обща характеристика на специалността

Специалност „Аграрна икономика“ е част от образователното портфолио с елитни специалности, предлагани от Стопанска академия, повече от 35 години и е акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация. От създаването си тя е своеобразен мост между българските аграрни традиции и съвременните предизвикателства пред теорията и практиката в областта на селското стопанство, по който са преминали множество възпитаници. В бъдеще специалност „Аграрна икономика“ ще продължава да бъде атрактивна и дипломираните аграрикономисти търсени, т.к. пътната карта за постигане на устойчивост на икономиката на Европейския съюз „Европейски зелен пакт“ включва области на политиката, свързани пряко със селското стопанство.

2. Образователни цели

Основната образователна цел на специалност „Аграрна икономика“ е студентите да получат общоикономически и специфично-отраслови знания, чрез които да формират у себе си умения, а те от своя страна да прераснат в компетенции за вземане на ефективни решения в конкретни практически ситуации. В съвременните условия, изискванията към човешките ресурси стават все по-комплексни, но чрез постигането на образователната цел се създават предпоставки за успешно интегриране на завършилите специалността на пазара на труда.

3. Организация и продължителност на обучението

Организацията на обучението на студентите в ОКС „бакалавър“ на специалност „Аграрна икономика“ се основава на държавното законодателство и вътрешните нормативни документи на Стопанска академия. То се осъществява в редовна, задочна и дистанционна форма по утвърден учебен план, включващ 8 семестъра (4 учебни години) с натрупване на 240 кредита по ECTS. Първите три семестъра формират фундаментални икономически знания, а останалите пет – специализираната професионална подготовка. Заедно с усвояването на задължителните дисциплини, в учебния процес са включени и избираеми и факултативни дисциплини. Обучението в ОКС „бакалавър“ приключва с преддипломна практика и полагане на комплексен държавен изпит. Успешно завършилите бакалаври имат възможност да продължат своето образование в следващата степен „магистър“ в Магистърска програма „Агробизнес“.

4. Знания

Обучението на студентите в ОКС „бакалавър“ на специалност „Аграрна икономика“ е насочено към получаване на знания в областите на: икономика на аграрното предприятие; основи на растениевъдството и животновъдството, механизиране на производствените процеси в растениевъдството, аграрен мениджмънт, инвестиционни проекти в агробизнеса,  счетоводство на аграрното предприятие, аграрна екология, селски и аграрен туризъм, развитие на селските райони, аграрно предприемачество, екологично и устойчиво развитие на агрофирмата, аграрна политика,  нетрадиционни селскостопански производства, малък и семеен агробизнес и др. Посочените области са логически и последователно обвързани, което позволява на студентите да формират цялостен запас от знания, който да бъде използван и приложен в практиката.

5. Умения

Обучаемите придобиват познавателни и практически умения, свързани с използването на логическо, интуитивно и творческо мислене за преодоляване на сложни задачи и прилагане на новаторски подходи при решаване на проблеми, свързани с процесите в селското стопанство и организацията и управлението на агробизнеса.


6. Компетентности

Обучаваните студенти изграждат компетентност в следните направления:

6.1. Самостоятелност и отговорност

  • придобиват способност за административно управление на сложни професионални дейности, включително на екипи и природни и капиталови ресурси;
  • поемат отговорност при вземане на решения в ситуации, възникнали под влияние на комбинация от взаимодействащи си и трудно предвидими фактори;
  • проявяват творчество и инициативност в управленската дейност;
  • преценяват необходимостта от обучение на другите членове на екипа с цел повишаване на ефективността.

6.2. Компетентности за учене

  • периодично оценяват собствената си квалификация чрез преценка на придобитите до момента знания и умения и планират разширяване и актуализиране на професионалната си квалификация;
  • използват активно възможностите за обмен на знания и добри практики от сродни организации.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

  • формулират и излагат ясно и разбираемо идеи, проблеми и решения пред специалисти и заинтересовани страни;
  • изразяват мнение по конкретни въпроси чрез използване на методи, основани на качествени и количествени описания и оценки;
  • проявяват широк личен мироглед и показват разбиране и солидарност с общността;
  • пълноценно общуват на някои от най-разпространените европейски езици.

6.4. Професионални компетентности

  • събират, класифицират, оценяват и интерпретират данни от областта на селското стопанство, с цел решаване на конкретни задачи;
  • прилагат придобитите знания и умения в нови или непознати условия;
  • проявяват способност да анализират в по-широк или интердисциплинарен контекст технологичните, икономическите и социалните проблеми на селскостопанското производство;
  • използват нови стратегически подходи; формират и изразяват собствено мнение по проблеми от обществен и етичен характер, възникващи в процеса на работата.

7. Кратка характеристика на академичния състав

Обучението на студентите от специалност „Аграрна икономика“ се осъществява от ерудирани преподаватели от СА “Д. А. Ценов“ – Свищов. Академичният състав на едноименната катедра се състои от хабилитирани и нехабилитирани лица с научна специалност и/или компетенции по „Икономика и управление (Аграрна икономика)“. Всички преподаватели от катедрата осъществяват активна научно-изследователска дейност, което се отразява в перманентно актуализиране на съдържанието на лекционните курсове. Обновяването на учебните програми обхваща и предварителни консултации със специалисти от бизнес практиката.

8. Професионална реализация

Задълбочената общоикономическа, специална и профилираща подготовка в ОКС “бакалавър”, осигурява на завършилите аграрикономисти бъдеща реализация при организиране на стопанската дейност в селското стопанство. Формираните професионални знания и умения им предоставят възможност за компетентно и ефективно управление на земеделски кооперации, сдружения и фермерски стопанства, областни и общински земеделски служби, банкови и застрахователни организации, обслужващи аграрния сектор и други в контекста на европейската идентификация на страната, както и подготовка на кадри за бъдеща научноизследователска работа по аграрно предприемачество, аграрен мениджмънт, агромаркетинг, разработване на бизнес проекти, участие в разработване на инвестиционни програми и други. Възпитаниците на специалност „Аграрна икономика“ са водещи експерти в държавната администрация – Министерство на земеделието, храните и горите, Национална служба за съвети в земеделието, Общински служби по земеделие и финансово кредитна система – Национална агенция по приходите (НАП), Национален осигурителен институт (НОИ), банки и застрахователни дружества.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

Студентите, завършващи специалност „Аграрна икономика“ получават образователно-квалификационна степен “бакалавър по икономика” и диплома с Европейско дипломно приложение (на български и английски език) в професионално направление 3.8. Икономика.