Квалификационна характеристика
на специалност "Бизнес статистика и анализи"

1. Обща характеристика на специалността

    Специалност “Бизнес статистика и анализи” съчетава в своето развитие съхранените традиции и постигнатите високи стандарти в съвременното обучение по икономика, статистика и иконометрия. Обучението в специалността е в съответствие с новите предизвикателства пред българската статистика: нарастващо търсене на статистическа информация и поява на нови информационни потребности, необходимост от ускорено внедряване на модерни информационни и комуникационни технологии, повишени изисквания към качеството на информацията и стандартите на Евростат.

2. Образователни цели

    Целта на обучението в специалност “Бизнес статистика и анализи” е подготовка на висококвалифицирани специалисти, притежаващи теоретични знания за познавателната същност на статистическия метод и неговото приложение при изучаване на социално-икономическата действителност, както и умения и компетенции за провеждане на статистически изследвания, анализи и прогнози.

3. Организация и продължителност на обучението

    Срокът на обучение по специалността “Бизнес статистика и анализи” е 4 години, като включва 8 семестъра и завършва с държавен изпит. Учебният план съдържа два блока – фундаментален блок, който предоставя базови общоикономически знания, и специализиращ блок с профилиращи дисциплини, които развиват специални компетенции и умения, свързани с приложението на статистическите методи в икономиката, социалната сфера, демографията и околната среда. Студентите получават познания, осигуряващи изграждането им като специалисти по проектирането, организацията и провеждането на конкретни статистически изследвания, разработването на прогнози, пазарни стратегии, икономически и социални анализи.

4. Знания

    В процеса на обучение студентите придобиват задълбочени теоретични и практико-приложни знания в областта на статистическата наука и практика, свързани с:

  • познавателната същност на статистическия метод и неговото приложение при изучаване на социално-икономическата действителност;
  • планирането, организирането и провеждането на изчерпателни и извадкови изучавания;
  • статистическите методи за анализ на състоянието, структурата и взаимната обусловеност на социално-икономическите явления;
  • методите за анализ на тенденциите на развитие и разработването на краткосрочни и дългосрочни прогнози;
  • методите за диагностициране и прогнозиране на демографските явления и процеси;
  • системата от показатели, характеризиращи националната икономика и използването им за международни сравнения;
  • проектирането, изграждането и поддържането на съвременни статистически информационни системи;
  • разработването и оценката на иконометрични модели, характеризиращи социално-икономическите явления, и интерпретацията на получените резултати.

5. Умения

    Студентите, завършили специалност “Бизнес статистика и анализи”, притежават умения да прилагат логическо мислене, новаторство и творчески подход при решаване на задачи, свързани с:

  • набирането на сведения на основата на репрезентативни наблюдения;
  • приложението на статистически методи за анализ на причинно-следствените връзки между социално-икономическите явления и процеси;
  • иконометричното моделиране на закономерностите в развитието, сезонността и цикличността на икономическите явления;
  • установяването на състоянието и основните тенденции в демографското развитие на населението на страната;
  • използването на специализиран съвременен софтуер за обработка на статистическа информация;
  • извършването на пазарни проучвания, финансови и стопански анализи, емпирични социологически изследвания.

6. Компетентности

6.1. Самостоятелност и отговорност

  • Притежават способности и поемат отговорности при управление на процесите по набиране, обработка и анализ на статистическа информация, при вземане на решения за оценка на резултатите от проведени статистически изследвания.
  • Проявяват творчество и инициативност при избора и приложението на статистическите методи в конкретни емпирични изследвания, както и способности за повишаване на екипната ефективност.

6.2. Компетентности за учене

  • Перманентно оценяват квалификацията си чрез преглед на съответствието на придобитите до момента знания със съвременните достижения на статистическата наука и изискванията на статистическата практика и при необходимост я повишават и разширяват.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

  • Формулират и излагат ясно и разбираемо резултатите от проведените изследвания пред специалисти и неспециалисти от съответната област, аргументират становища и позиции чрез използване на статистически методи за количествен и качествен анализ.
  • Разпознават и пълноценно използват универсалните статистически понятия в общуването с потребителите на статистическа информация в системата на Евростат.

6.4. Професионални компетентности

  • Събират, класифицират, оценяват и интерпретират данни за изучаваните икономически, социални, демографски и други явления и процеси с цел решаване на конкретни проблеми и задачи.
  • Проявяват способност да анализират резултатите от статистическите проучвания в контекста на целите и задачите на интердисциплинарните изследвания.

7. Кратка характеристика на академичния състав

    Обучението в специалност “Бизнес статистика и анализи” се извършва в съответствие с националните и европейските образователни стандарти от висококвалифицирания академичен състав на катедра “Статистика и приложна математика”. В състава й се включват преподаватели, които със своя професионализъм и завоювани позиции в научните изследвания осигуряват високо качество на образователния процес в съответствие с достиженията на съвременната статистическа наука и практика.

8. Професионална реализация

    След приключване на курса на обучение в специалността студентите имат възможност за реализация:

  • в системата на Националния статистически институт като специалисти по организацията на статистическата отчетност, провеждането на статистически изследвания, извършването на анализи за нуждите на органите на управление;
  • в министерства, ведомства и други организации (Българска народна банка, Агенция по заетостта, Национален осигурителен институт, Национален център по здравна информация, Институт за пазарни проучвания и др.) като специалисти по набирането, обработката и анализа на социално-икономическа информация, в т. ч. и изграждането и поддържането на статистически информационни системи;
  • във фирми и организации като специалисти по провеждането на икономически анализи, социологически проучвания и маркетингови изследвания;
  • във финансови институции (банки, застрахователни дружества, осигурителни и пенсионни фондове) като специалисти при разработването на оценки на състоянието и прогнози за развитието на финансовите пазари.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

  Завършилите специалността придобиват образователно-квалификационна степен “бакалавър” и професионална квалификация “бакалавър по икономика“.