Квалификационна характеристика
на специалност "Стопански и финансов контрол"

1. Обща характеристика на специалността

    Специалността „Стопански и финансов контрол” предлага качествено обучение в областта на контрола и анализа, въз основа на съвременните методи на преподаване на теория и практика. Учебното съдържание е съобразено с актуалните направления в областта на теорията на контрола, финансовия, данъчния, валутния, митническия, вътрешния контрол, одита, криминалистиката, криминологията, финансовото разузнаване, теорията на анализа, финансовия анализ и професионалната етика в контрола. 
    Включените дисциплини в учебния план са в съответствие с изискванията на практиката и на пазара на труда. Стремежът е да се преподават знания и да се изграждат методически умения за прилагането на контрола и анализа във всички сфери и дейности на националната икономика.
    Интересът към специалността е значителен, което се потвърждава от броя на кандидатите за обучение и от желанието за наемане на наши специалисти в държавните и обществените институции. 
    Специалност „Стопански и финансов контрол” е акредитирана от Националната агенция за оценяване и акредитация за обучение на студенти в ОКС „Бакалавър” и ОКС „Магистър”, в област на висше образование 3. „Социални, стопански и правни науки“, професионално направление 3.8. „Икономика“. Магистърската програма "Валутен, митнически и данъчен контрол" е сертифицирана от Генерална дирекция "Данъчно облагане и митнически съюз" (DG TAXUD), като програма, покриваща в пълна степен европейската Рамка за професионална компетентност в митническата професия. Катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” е водеща за специалност „Стопански и финансов контрол”, която е акредитирана в рамките на факултет „Стопанска отчетност” и за обучение по образователна и научна степен „Доктор”.

2. Образователни цели

    Основната цел на обучението в специалността за придобиване ОКС „Бакалавър” е подготовката на висококвалифицирани кадри с фундаментална и специализирана теоретична и методическа подготовка. Тази цел е в съответствие с приоритетите и задачите на обучението в СА „Д. А. Ценов” – Свищов. Акцентира се на професионалните практически умения за работа в областта на финансовия контрол, одита и анализа във всички сфери на икономиката.
    В учебния план са включени общоикономически и специални дисциплини, развиващи компетенции по счетоводство, анализ, управление, право и др. Познанията по тях са неотменим компонент на цялостния контролен процес.
    Качеството на обучение се поддържа чрез постоянни делови контакти със Сметната палата на Р. България, Националната агенция за приходите, Агенция „Държавна финансова инспекция”, Агенция „Митници”, Института на дипломираните експерт-счетоводители, Института на вътрешните одитори в България, МВР, банковия сектор и отделни предприятия и организации. За целите на обучението се организират майсторски класове с представители на практиката и кръгли маси с участието на студентите,  публични лекции, международни конференции, практики, обучение и стаж в страната, в чужбина по програма Еразъм+, участия в работни заседания на контролни институции в страната, посещения на Световната митническа организация и Съвета на Европейския съюз в Брюксел и др.

3. Организация и продължителност на обучението

    Обучението на студентите в специалност „Стопански и финансов контрол”, в бакалавърската степен, се извършва в редовна, задочна и дистанционна форма на обучение. То е организирано в осем семестъра, в рамките на четири учебни години. През първите три семестъра се изучават фундаментални дисциплини, а в оставащите пет семестъра – специални. За студентите е задължително провеждането на преддипломна практика в осми семестър. Обучението приключва с държавен изпит по специалността.

4. Знания

    В специалност „Стопански и финансов контрол” се подготвят висококвалифицирани кадри, със задълбочени теоретични и практически познания по финансов, данъчен, митнически контрол, одит и анализ, езикови и компютърни компетенции, способни да се реализират в различни национални и европейски структури.
    Завършилите студенти притежават разширени и устойчиви знания, свързани с актуалните области на контрола и анализа. Чрез блокове от избираеми дисциплини студентите придобиват алтернативни знания  с фундаментален, общо икономически, общо финансов и  профилиращ характер. Подготвените кадри могат самостоятелно да интерпретират и прилагат усвоените знания в практиката.

5. Умения

    Учебният процес е насочен към формиране на логическо мислене, новаторство и творчески подход при обосновка на заключенията и констатациите при осъществяване на контролния процес. Изграждат се умения за работа със съвремени средства за комуникация, с нормативна база, обработка на информацията, прилагане на методи и средства за осъществяване на контролни и аналитични процедури.
    В рамките на обучението по специалността, студентите придобиват умения за използване на компютърни технологии и специализиран софтуер в областта на контрола и анализа. Обучителният процес в специалност „Стопански и финансов контрол“ се провежда в оборудвани с мултимедия аудитории. Създаден е специализиран кабинет за обучение по митнически контрол и митническо представителство.
    Чуждоезиковото обучение подпомага и улеснява комуникативността на студентите и изразяването не техните виждания в мултикултурна среда.  По време на обучението си студентите имат възможност да изучават чужд език до четвърти курс, техники за самоотбрана и спортна стрелба по два семестъра в първи и втори курс при редовна и дистанционна форма на обучение.

6. Компетентности

6.1. Самостоятелност и отговорност

    Заложените в учебния план дисциплини дават възможност на студентите да работят в динамична и интерактивна среда. Обучението е насочено към развиване на компетенции за вземане на решения и за отговорност при изпълнение на аудиторната и извънаудиторната заетост. Това позволява формирането на професионални качества за успешно изпълнение на служебни ангажименти в сферата на контрола и анализа, при спазване на законодателството с оперативна самостоятелност и обвързана компетентност. След преценка на придобитите до момента знания и умения, студентите са в състояние да планират необходимостта от разширяване и актуализиране на професионалната си квалификация.

6.2. Компетентности за учене

    Обучението в специалност „Стопански и финансов контрол“ дава възможност за логическо надграждане на знанията в областта на контрола и анализа. Чрез успешно използване на разнообразни информационни източници–бази данни, он-лайн достъп до библиотечни единици, научна периодика, решаване на казуси, делови игри и разработване на проекти в областта на контрола и анализа, студентите придобиват компетентности за формулиране и предлагане на идеи, разрешаване на проблеми и предлагане на подходящи решения чрез използване на съвременни количествени и качествени методи.
    От една страна, обучението стимулира в студентите усвояването на основни понятия, теории и познания в областта на финансовия контрол, одита и анализа, а от друга–формира способността им да намират, анализират и обобщават необходимата информация по отделните направления в обучението.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

    Обучението в специалността дава възможност на студентите за изграждане на поведение, което ги подпомага при реализацията им като специалисти в областта на финансовия, валутния, данъчния, митническия контрол, вътрешния и външния одит. Включените в учебния план дисциплини насърчават екипната съвместимост, самоконтрола и изграждането на корпоративна култура. Това допринася за повишаване ефективността на обучението, за лесна социална адаптивност в работна среда, за формиране и изразяване на собствено мнение по проблеми от обществен и етичен характер, възникващи в процеса на работата.

6.4. Професионални компетентности

   Дисциплините, съдържащи се в учебния план на специалност „Стопански и финансов контрол“, балансирано развиват професионалната компетентност на студентите. Тяхното съдържание се основава на фундаменталните концепции в областта на теорията, чрез които да се изучат основните принципи на  контрола и логиката на анализа.
    Чрез специализираните учебни курсове се развива професионална компетентност във всички области на контрола в публичния и частния сектор. В обучението са заложени международните стандарти в областта на финансовия контрол и одита.

7. Кратка характеристика на академичния състав

    Академичният състав на основен трудов договор към водещата катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” притежава необходимата компетентност и експертни умения в областта на контрола и анализа. Членовете на академичния състав на катедрата притежават научна и образователна степен „доктор“, а хабилитираният състав заема академичните длъжности „доцент” и „професор“ в област на висшето образование 3 „Социални, стопански и правни науки“, професионално направление 3.8 „Икономика“, научна специалност  „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност”.

8. Професионална реализация

    Формирането на устойчиви знания и практически умения при обучението в специалността позволяват успешно дипломираните студенти да получат професионална реализация както като ръководни кадри в различните сектори на националната икономика, така и като специалисти при осъществяването на одиторския, данъчния, митническия, банковия, валутния, вътрешния контрол и анализа. Изградените висококвалифицирани специалисти могат активно да участват и като специалисти в контролни структури в Европейския съюз.
  Завършилите специалността могат да работят като одитори в системата на Сметната палата, като инспектори в Агенция „Държавната финансова инспекция“, Националната агенция по приходите и Агенция „Митници”, както и като специалисти по контрол в специализираните контролни структури към държавната администрация и браншовите организации. Те могат да се реализират и като специалисти в областта на вътрешния контрол, вътрешния одит и финансовия анализ в отделни организации и фирми.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

    Образователно-квалификационната степен на завършилите специалността е „Бакалавър”, а професионалната квалификация – „Бакалавър по икономика”.