Квалификационна характеристика
на специалност "Счетоводство и контрол"

1. Обща характеристика на специалността

    Специалността „Счетоводство и контрол“ е една от най-рано възникналите във Висшето търговско училище „Д. А. Ценов“, Свищов. Създадена е през 1948 г. под наименованието “Стопанска отчетност и икономика”. Най-дълго във времето тя е съществувала като „Счетоводна отчетност“ (от 1953 г. до 1983 г.), и „Счетоводство и контрол“ от 1983 г. до днес. Независимо от промените в наименованието на специалността, усилията на преподавателския състав неизменно са насочени към създаването на специалисти по счетоводство с висша икономическа квалификация. Признание за това е много добрата акредитационна оценка, присъдена на специалността от Националната агенция за оценяване и акредитация.
    Към специалността се осъществява обучение в образователно-квалификационните степени - “бакалавър” и “магистър”, и образователната и научна степен “доктор”.
    Студентите от специалност “Счетоводство и контрол” придобиват: фундаментална подготовка по общо икономическите дисциплини, специализирани знания и умения в областта на контрола, финансовото, управленското, банковото и бюджетно счетоводство, отчитането на външнотърговските сделки, умения и навици за работа със съвременен счетоводен софтуер.
    В учебния план, по който се подготвят бъдещите бакалаври, е предвидена възможност за изучаване на тясно специализирани счетоводни дисциплини като счетоводство на юридическите лица с нестопанска цел, счетоводство на предприятията с търговска дейност, счетоводство на предприятията с туристическа дейност, счетоводство на предприятията със селскостопанска дейност, счетоводство на предприятията със строителна и транспортна дейност, счетоводство на инвестиционните предприятия, счетоводство на застрахователните предприятия, счетоводство на осигурителните предприятия, както и организация и технология на счетоводството във финансовата и нефинансовата сфера на икономиката. Специално внимание се отделя на приложимите счетоводни стандарти. Изучават се и дисциплини, свързани с изготвянето, представянето и одита на финансовите отчети. В учебния план за специалността са включени дисциплини, предвидени в Закона за независимия финансов одит (ЗНФО).
    Съдържателната страна на обучението е хармонизирана с българското и международно счетоводно, търговско и данъчно законодателство, основано на Директивите и Регламентите, приложими в страните-членки на Европейския съюз. В учебните планове за различните образователно-квалификационни степени са включени дисциплини, които са съобразени по наименование и учебно съдържание с учебната документация за сродни специалности, изучавани във висши училища от други европейски страни. Също така в учебния план на специалността е включен и факултативен блок.

2. Образователни цели

    Основна цел на обучението в специалността за придобиване на ОКС „бакалавър“ е подготовка на висококвалифицирани кадри с фундаментална и специализирана теоретико-методическа подготовка и практически умения в областта на счетоводството и контрола.

3. Организация и продължителност на обучението

    Обучението на студентите по специалност „Счетоводство и контрол“ се осъществява в редовна, задочна и дистанционна форма. Продължителността на обучението е 4 години (осем семестъра).

4. Знания


    Специалността „Счетоводство и контрол“ подготвя висококвалифицирани специалисти със солидни теоретични знания и практически умения по счетоводство и контрол, способни да се реализират в различни национални и европейски структури на икономиката.
    Студентите, завършили специалността придобиват:
● Разширени и задълбочени теоретични и емпирични знания в областта на счетоводството и контрола, включително свързани с актуалните промени в нормативната уредба;
● Възможност самостоятелно да интерпретират придобитите знания, като ги свързват с прилагането на факти и чрез критично възприемане, разбиране и изразяване на теории и принципи.

5. Умения

    Учебният процес в специалността е насочен и към формиране на умения за работа в реална среда и със съвременни средства за комуникация и обработка на информацията. Акцентира се върху формирането и развитието на аналитично и критично мислене, умения за поемане на риск, креативност и иновативност, извличане на същественото в действащата нормативна уредба, умения за рационални промени и висока ефективност и не на последно място – способност за непрекъснато актуализиране на знанията в областта на упражняваната професия.

6. Компетентности

6.1. Самостоятелност и отговорност


    Обучението по специалност „Счетоводство и контрол“ дава възможност завършилите я студенти да придобият следните компетентности, свързани с тяхната самостоятелност и отговорност:
● Способност за управление на сложни счетоводни и контролни дейности, включително на екипи и ресурси;
● Професионални отговорности при вземане на адекватни решения в практически условия, под влиянието на различни взаимодействащи си и трудно предвидими фактори;
● Инициативност и творчество в счетоводната и контролната дейност.

6.2. Компетентности за учене

    Обучението по специалност „Счетоводство и контрол“ дава възможност студентите да придобият и компетентности за учене. Да могат обосновано да оценяват собствената си квалификация чрез преценка на придобитите до момента знания и умения и да планират необходимостта от разширяване и актуализиране на професионалната си квалификация.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

    Обучението по специалност „Счетоводство и контрол“ дава възможност завършилите я студенти да придобият следните комуникативни и социални компетентности:

● Да формулират и излагат ясно и разбираемо идеи, проблеми и решения пред специалисти и неспециалисти;

● Да изразяват отношение и разбиране по въпроси чрез аргументирано използване на специфичните счетоводни методи;

● Да проявяват широк личен мироглед, разбиране и толерантност с мнението на други специалисти;

● Да общува пълноценно на някои от най-разпространените европейски езици.

6.4. Професионални компетентности

    Обучението по специалност „Счетоводство и контрол“ дава възможност завършилите я студенти да придобият следните професионални компетентности:

● Да събират, класифицират, оценяват и интерпретират счетоводни данни с цел решаване на конкретни задачи;

● Да прилагат целенасочено придобитите знания и умения в нови или непознати практически условия;

● Да проявяват способност за всеобхватно анализиране и контролиране на счетоводната информация;

● Да използват нови стратегически подходи в областта на счетоводството и контрола;

● Да формират и изразяват собствено мнение по проблеми от обществен и етичен характер, възникващи при осъществяване на професионалната им дейност.

7. Кратка характеристика на академичния състав

    Обучението по специалността се осъществява от високо ерудирани хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, доказали своите способности в научно-изследователската и учебно-преподавателската дейност, както и в счетоводната практика.

8. Професионална реализация

    Дипломираните икономисти – бакалаври по специалност „Счетоводство и контрол“ се реализират успешно в предприятията от различните стопански отрасли и публичния сектор както у нас, така и в чужбина. Дипломираните бакалаври по „Счетоводство и контрол“ заемат кариерни позиции като: счетоводители и икономисти във нефинансови, финансови предприятия, юридически лица с нестопанска цел и бюджетни организации; мениджъри по финансово-счетоводна дейност; финансови директори; методисти и консултанти по счетоводство; сътрудници и експерти в специализирани счетоводни предприятия; стажант-одитори в одиторски предприятия; дипломирани експерт-счетоводители (след полагане на изпити по ЗНФО); финансови отчетници, контрольори, анализатори и др.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

    Образователно-квалификационната степен на завършилите специалност „Счетоводство и контрол“ е „бакалавър“, а професионалната квалификация – „бакалавър по икономика“.