Квалификационна характеристика
на специалност "Застраховане и социално дело"

1. Обща характеристика на специалността

    Специалност „Застраховане и социално дело” е водеща в СА „Д.А. Ценов” – гр. Свищов и в страната, в сферата на обучението по застраховане и социална защита. Тя съответства напълно на мисията и целите на СА „Д. А. Ценов”, посочени още при нейното учредяване. Специалност „Застраховане и социално дело” е израз на волята на дарителя Димитър А. Ценов във Висшето търговско училище в Свищов да се преподават „…търговските науки; финансовите науки; търговското право; банковото дело; науките по застрахователно дело и др.”. Специалността е акредитирана от Националната агенция по оценяване и акредитация в професионално направление 3.8. Икономика.

2. Образователни цели

    Основната образователна цел на специалност „Застраховане и социално дело” е подготовката на квалифицирани специалисти за нуждите на икономическата практика, притежаващи задълбочени знания, умения и практически навици, предоставящи им възможност за работа в сферата на застраховането и социалната защита в България и в страните – членки на Европейския съюз. За тази цел обучението по специалността включва общотеоретична и практико-приложна подготовка в областта на застраховането, социалното осигуряване, здравеопазването, здравното осигуряване, социалното подпомагане и социалните услуги. Прилагането на съвременни методи и техники на обучение (практически обучения, научни дискусии, решаване на казуси и др.), възможността за работа в екип, извънаудиторната заетост и самостоятелната подготовка помагат на студентите за цялостното усвояване на теоретичните знания, реализиране на конкурентни предимства и изграждане на способности за по-нататъшното професионално усъвършенстване чрез формите за обучение през целия живот.
    Завършилите специалността получават необходимата професионална квалификация по социално осигуряване, здравно осигуряване, социално подпомагане, социални услуги, застраховане и актюерство.
    За качественото обучение на студентите се поддържат делови контакти с Комисията за финансов надзор, Националния осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Асоциацията на българските застрахователи, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, брокерски къщи и други организации от сферата за застраховането и социалната защита.

3. Организация и продължителност на обучението

    Подготовката на студентите от специалност „Застраховане и социално дело” се извършва в съответствие с учебната документация, която е съобразена с най-добрите съвременни практики в системата на висшето образование. Тя осигурява академичната мобилност на студентите чрез системата за натрупване и трансфер на кредити. Съдържанието на учебния план и учебните програми е съобразено с постигането на целта за създаване на висококвалифицирани специалисти със солидни фундаментални и професионални знания. Обучението се осъществява в съответствие с действащото застрахователно и осигурително законодателство. Отчетени са и изискванията на практиката към специалистите с висше образование.
    Продължителността на обучението за образователно-квалификационна степен „бакалавър” е осем семестъра, разпределени в четири учебни години. Първите три семестъра се изучават фундаментални учебни дисциплини, които дават на студентите основни икономически познания, а в оставащите пет семестъра се изучават специализиращи учебни дисциплини, свързани със спецификата и особеностите на застраховането и социалнозащитните дейности. Студентите от специалност „Застраховане и социално дело” могат да се обучават в редовна, задочна и дистанционна форма. Обучението завършва с преддипломна практика и комплексен държавен изпит по специалността.

4. Знания

    Преподаваните на студентите от специалност „Застраховане и социално дело” учебни дисциплини формират задълбочени теоретични и фактологични знания относно: използвания понятиен апарат; принципите, на които се базират застраховането и социалната защита; организацията на дейността на застрахователните дружества и институциите в сферата на социалната защита; процесите, които протичат в застрахователната и социалнозащитната сфера на дейност; състоянието и тенденциите на пазара на застрахователни и социалнозащитни продукти и услуги; съдържателните характеристики и инструментариума за анализиране и прогнозиране на застрахователната и социалнозащитната дейност; алтернативни методи за разпределение на риска извън застрахователните съвкупности; принципни постановки, свързани с отчитане дейността на застрахователните дружества; публичните и частните схеми за осигуряване; новостите в областта на застраховането, социалната защита и социалната икономика.

5. Умения

    Завършилите специалност „Застраховане и социално дело” притежават умения за: професионално интерпретиране и прилагане на застрахователното и социалнозащитното законодателство; гъвкавост и адаптивност при прилагане на получените знания; прилагане на конкретни методи и технологии в процеса на застрахователната и на социалнозащитната дейност; събиране и обработка на данни за анализиране на дейността на застрахователните дружества, пенсионноосигурителните дружества и институциите в сферата на социалната защита и на средата, в която те функционират; вземане на аргументирани решения на база придобитите знания и опит; участие в екипни дейности.

6. Компетентности

6.1. Самостоятелност и отговорност

  • готовност за споделяне на знания и опит;
  • инициативност и поемане на отговорност;
  • организация и управление на застрахователни и социалнозащитни дейности;
  • вземане на решения за предлагане на застрахователни и социалнозащитни услуги;
  • гъвкавост и адаптивност;
  • етичност и лоялност;
  • изграждане и управление на работни групи.

6.2. Компетентности за учене

  • аналитично мислене;
  • оценка на степента на получената подготовка и съответствието на придобитите с необходимите знания и умения за професионална реализация в сферата на застраховането и социалната защита;
  • преценка на необходимостта от актуализиране на придобитите знанията и умения;
  • преценка на необходимостта от повишаване на квалификацията и/или преквалификация.

6.3. Комуникативни и социални компетентности

  • формулиране и разбираемо представяне на идеи, проблеми и решения;
  • изразяване на отношение и разбиране по актуални въпроси от областта на застраховането и осигуряването;
  • участие в екипни дейности;
  • представяне на застрахователни и социалнозащитни продукти и услуги;
  • управление на взаимоотношенията с клиенти.

6.4. Професионални компетентности

  • прилагане на актуални за сферата на застраховането и социалната защита нормативни изисквания;
  • познаване на бизнес процесите в областта на застраховането и социалната защита;
  • познаване на спецификата на застрахователните и социалнозащитните продукти и услуги;
  • оценка на потребностите от застрахователни и социалнозащитни услуги;
  • сключване и поддържане на договори за предоставяне на застрахователни и социалнозащитни услуги;
  • събиране, обобщаване и анализ на данни;
  • работа със специализиран софтуер за обработка на данни;
  • идентифициране, оценка и управление на риска;
  • извършване на актюерски разчети за определяне размера на застрахователните и осигурителните вноски, техническите резерви и моделиране на финансовите параметри на социалнозащитните дейности;
  • анализиране на пазара на застрахователни и социалнозащитни услуги;
  • счетоводно отчитане на застрахователни и социалнозащитни дейности;
  • определяне размера на застрахователните и социалнозащитните плащания.

7. Кратка характеристика на академичния състав

    Обучението по специалност „Застраховане и социално дело“ се води от катедра „Застраховане и социално дело”. Катедрата е създадена на 31 януари 1950 г., с което се поставят основите на изучаването на застраховането и социалното дело в Стопанската академия. Това е първата, а в продължение на десетилетия и единствената, в България катедра, която подготвя специалисти в областта на застраховането и социалното дело.
    Учебният процес се осигурява от висококвалифициран и мотивиран академичен състав от хабилитирани преподаватели по научна специалност „Финанси, парично обращение, кредит и застраховка“ (Застраховане); (Социално осигуряване); (Социално подпомагане), асистенти доктори по икономика по научна специалност „Финанси, парично обращение, кредит и застраховка“, които поддържат високо ниво на своята подготовка и са взискателни към обучаваните.
    Преподавателският състав осигурява учебните курсове, развивани от катедрата, с авторски учебници и пособия. Тяхното съдържание се обновява редовно в съответствие с динамичното развитие на застраховането и осигуряването.

8. Професионална реализация

    Възпитаниците на специалност „Застраховане и социално дело” придобиват знания, умения и компетентности, които им позволяват успешна реализация и професионално израстване в застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, в Комисията за финансов надзор, в системата на Националния осигурителен институт, в системата на Националната агенция по приходите, в системата на Агенцията за социално подпомагане, в Национална здравноосигурителна каса, в управленските екипи на лечебни заведения, като застрахователни и осигурителни посредници, в отделите за управление на риска и управление на човешките ресурси на фирми и предприятия от различни сфери на дейност.

9. Образователно-квалификационна степен и професионална квалификация

    Образователно-квалификационната степен на завършилите специалността е „бакалавър”, а професионалната квалификация – „бакалавър по икономика”.