Второ национално ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол“ проведе СА „Д. А. Ценов” в гр. Пловдив на 16.03.2018 г.

За втора поредна година Националната търговска гимназия в гр. Пловдив бе домакин на Националното ученическо състезание по „Митнически и данъчен контрол”. Организатор на мероприятието е катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” към Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов, подкрепена от Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В надпреварата се включиха общо 57 ученици от училището домакин и от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в гр. Пазарджик, всички обучаващи се в специалност „Митническа и данъчна администрация”. Тази година броят на участниците е с над 40% по-голям от миналогодишния, което може да се разглежда като завишен интерес към възможността за продължаване на обучението им в областта на финансовия контрол.

Приветствие към участниците отправи доц. д-р Момчил Антов, представител на катедрата – организатор на състезанието. Той апелира към средношколците да покажат придобитите от тях знания по изучаваната специалност и да демонстрират такива умения и креативност при решаване на състезателния казус, с които максимално да затруднят журито при определяне на най-добрите. Доц. д-р Антов благодари и на домакините за създадената организация и осигурени условия за провеждане на националното състезание.

Участващите в ученическата надпревара средношколци бяха  разпределени в 14 отбора, сформирани на случаен принцип, като във всеки отбор имаше представители и от двете участващи училища. Регламентът и подготвеният за състезанието казус бе разяснен от доц. д-р Момчил Антов. В качеството на ментори на всички екипи бяха ас. Жельо Желев и две студентки от 3-ти курс на специалност „Стопански и финансов контрол” в свищовската академия – Гергана Бауренска и Ивана Димова.

Учениците бяха поставени в работна среда, максимално близка до реалната и се превъплътиха в ролите на митнически и данъчни инспектори. В предоставеното им задание те трябваше да извършат проверка на извършените външнотърговски сделки от страна на конкретна българска фирма. Въз основа на предприетите от тях контролни действия, екипите установиха редица несъответствия в оформените документи, като част от тях класифицираха като технически грешки, а останалите като нарушения на митническото или данъчното законодателство, за които определиха вида и размерите на наложените административни санкции на проверяваната фирма.
 



Журито на състезанието бе съставено от академичните преподаватели доц. д-р Момчил Антов и ас. Жельо Желев и г-жа Славейка Иванова – директор на Националната търговска гимназия в гр. Пловдив. Най-добре представилите се три отбора бяха наградени, както следва:
 

Специална награда на Ректора на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов

Никол Станиславова Дякова, НТГ - Пловдив - 11 клас

Йоана Костадинова Сталева, НТГ - Пловдив - 12 клас

Таня Яниславова Янева, НТГ - Пловдив - 12 клас

Йорданка Данаилова Алексиева, ПГИМ - гр. Пазарджик - 12 клас

 

Специална награда на Катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ към Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов

Полина Ясенова Хаджиева, НТГ - Пловдив - 11 клас

Нели Бориславова Аргирова, НТГ - Пловдив - 12 клас

Джулия Славова Николова, ПГИМ - гр. Пазарджик - 12 клас

Детелина Станимирова Арангелова, ПГИМ - гр. Пазарджик - 12 клас

 

Специална награда на Националната организация на митническите агенти (НОМА)

Катерина Георгиева Тинева, НТГ - Пловдив - 11 клас

Георги Димитров Игнатов, НТГ - Пловдив - 12 клас

Симона Радославова Иванова, НТГ - Пловдив - 12 клас

Никола Стоянов Батаклиев, ПГИМ - гр. Пазарджик - 12 клас

 

 

Общото впечатление, което сподели журито бе, че обучението и подготовката на учениците по митнически и данъчен контрол е на високо ниво, което е предпоставка за бъдещото им добро професионално развитие в областта на финансовия контрол. Участвалите в състезанието 15 ученици от 11-ти клас на НТГ – Пловдив изразиха желание и интерес за участие в подобно мероприятие и през следващата година, когато се предполага, че ще бъдат още по-добре подготвени и ще могат по-уверено да атакуват призовите места в състезанието.

След състезанието, доц. д-р Момчил Антов представи пред всички участници образователното портфолио на Стопанска академия. Говорейки за начините и сроковете за кандидатстване в свищовското висше училище, той подчерта, че с получения от състезанието сертификат всеки ученик може да бъде приет за студент по първа желана специалност и форма на обучение. Средношколците зададоха и допълнителни въпроси относно развиваните в Стопанска академия специалности в ОКС „бакалавър”, което е доказателство за проявения от тяхна страна интерес за продължаване на обучението им в свищовската Алма матер.

В рамките на състезанието се проведе и поредната работна среща между учители от профилирани средни училища, в които се преподава митнически и данъчен контрол, и академични преподаватели от Стопанска академия. На нея се коментира разработения от екип на Катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“ и утвърден от НАПОО към Министерство на образованието и науката нов Държавен образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията „Данъчен и митнически посредник“. Обсъдени бяха и конкретни предложения до МОН за промяна и актуализиране на учебните програми и планове за преподаваните в профилираните гимназии дисциплини от това направление.