Алумни клуб МИО отбеляза осмата си година с обучение, баскетбол и пролетен бал

 

Алумни клуб МИО - клубът на възпитаниците на специалности към катедра „Международни икономически отношения“ при Стопанска академия, проведе своята годишна среща на 6 април 2019 година в Свищов. Осем години след създаването си, с разнообразни по тема мероприятия Алумни клуб МИО продължи да осъществява своите цели - да подпомогне ползотворното сътрудничество в научната, професионалната и социалната сфери между на преподавателския състав на едноименната катедра и нейните възпитаници, както и да провежда различни мероприятия за повишаване капацитета на студентите.

Програмата за деня започна в 11:20 часа в аудитория 4 с публична лекция на тема „Дигитален ум, аналогово сърце“ с Пламен Михов, бакалавър МИО от випуск 2001, който заема позицията Senior Sales Account Manager в Amway Bulgaria. В продължение на един учебен час Пламен разкри своята гледната точка относно приликите и различията на поколенията от позицията на ръководител в една от най-големите компании за директни продажби в света с оборот от $ 8,8 млрд. за 2018 г., оперираща на повече от 100 пазара по целия свят.

За следващата част - обучение на тема „Business Intelligence - пресечната точка на бизнеса и технологиите“, щафетата пое Иван Иванов, бакалавър МИО от випуск 2013, Business Intelligence Analyst & Tableau Designer. Той започна с кратка презентация за видовете данни и уменията, които трябва да притежават желаещите да работят на позицията „аналитик“. Обучението продължи с демонстрация на Tableau (Табло), един от най-широко разпространените инструменти за моделиране и анализ на бази данни. По време на демонстрацията Иван показа работа с публично достъпна база данни и потърси как да се дадат отговори на въпроси, зададени от мениджърите на различните отдели в една компания (финанси, доставки, маркетинг и други). Темата бе посрещната с интерес от присъстващите студенти от 3 и 4 курс на специалността, възпитаници и гости, тъй като част от тях използват такъв софтуер или имат допирни точки в работата си с него.


Публичната лекция и обучението са част от научния календар на катедра „Международни икономически отношения“ за 2019 година.

Следобедът продължи с баскетболен мач в спортен комплекс „Свищов“. Алумнита и студенти се разделиха на два отбора, облякоха специално направените още през 2013-та екипи за 20-годишнината на катедрата, и проведоха оспорвана 90-минутна среща, в която с майсторски изпълнения за „белия“ отбор се отличиха доц. д-р Галина Захариева, доц. д-р Здравко Любенов, Йордан Йорданов от випуск 2002, гл. ас. д-р Йордан Нейков, докт. Маргарита Михайлова, Иван Иванов от випуск 2013 и почетният член на Клуба и треньор на отбора докт. Цветелин Борисов.

В „синия“ отбор се включиха доц. д-р Драгомир Илиев, гл. ас. д-р Даниела Илиева, гл. ас. д-р Николай Андреев, ас. д-р Иван Ангелов, докт. Борислав Боянов, Виктория Бъзинска (студент 3 курс) и гл. ас. д-р Ивайло Петров.

Крайният резултат не е важен, но „сините“ си запазват правото на реванш и първа топка за другата година!

Вечерта на 6 април в хотел „Иванов“ се проведе традиционния Пролетен бал на Алумни клуб МИО. Темата на събитието „8 мига от пролетта“, посветено на Осмото изкуство, провокира участниците да се представят като своите любими филмови герои или персонажи от малкия екран.

Общопризнатата класификация на изкуствата стига до 7, а за отъждествяване с Осмото изкуство се борят телевизията, радиото, фотографията, комиксите, парфюмерията, дори висшата мода. Тъй като телевизията е логично продължение на поредицата (седмото изкуство е киното), участниците в Пролетния бал на Алумни клуб МИО бяха посрещнати с блясъка на червения килим, а за всеки имаше специална звезда с неговото име.



Темата на последния фотоконкурс на Клуба бе „Животът е кратък, изкуството е вечно“, за тазгодишния бал стоеше и второ предизвикателство - участниците да донесат свои творчески проекти, които след импровизирана изложба бяха разиграни на томбола. Отбрани предмети бяха предложени на аукцион с явно наддаване, а събраните средства ще послужат за подпомагане на бъдещи дейности на Клуба.

В събитията по повод 8 години Алумни клуб МИО взеха участие 65 души.

Повече информация на www.alumnimio.club