Магистърска програма "Застраховане"
/към специалност "Застраховане и социално дело"/

Професионално направление: Икономика

Магистърска програма "Застраховане" се предлага в редовна и дистанционна форма на обучение.  Включените в учебния план дисциплини формират задълбочени знания относно: процесите, които протичат в застрахователната дейност; състоянието и тенденциите на пазара на застрахователни продукти и услуги; съдържателните характеристики и инструментариума за анализиране и прогнозиране на застрахователната дейност; управлението на застрахователните дружества; инвестициите на застрахователните дружества; актюерските аспекти на застрахователната дейност; експертните оценки в застраховането; осъществяването на надзор върху дейността на застрахователните дружества. Завършилите МП „Застраховане” могат да заемат управленски длъжности в застрахователни дружества, в структурата на Комисията за финансов надзор, в застрахователни брокерски фирми, както и във всички институции, в които присъства застрахователен елемент. За качественото обучение и последващата реализация на студентите на пазара на труда, първата в страната застрахователна катедра, която води магистърската програма, поддържа делови контакти, на база сключени партньорски договори, с Комисията за финансов надзор,  Асоциацията на българските застрахователи, Асоциацията на застрахователните брокери в България, Българска асоциация на застрахователните брокери, Обединени застрахователни брокери, водещи на пазара застрахователни дружества,  както и с отделни застрахователни брокери. Същевременно, дипломираните в магистърската програма "Застраховане" могат да се насочат и към научно-изследователска работа.

Квалификационна характеристика

Учебен план:
*Забележка
СН (също направление) :: Редовна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва през втората половина на месец Септември.
СН (също направление) :: Дистанционна – Организира се прием два пъти годишно. Обучението започва в началото на месец Март и на месец Октомври.
ДН (друго направление) :: Дистанционна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва в началото на месец Октомври.
ПБ (професионален бакалавър) :: Дистанционна – Организира се прием един път годишно. Обучението започва в началото на месец Октомври.