Злато за Стопанска академия завоюва танцов клуб „СА.НОВЕ” в Национален шампионат по народни изкуства

Златен медал и множество други отличия завоюва танцов клуб „СА.НОВЕ” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от участието си в IV Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”.

Шампионатът се  проведе във Велико Търново в рамките на XVII Старопланински събор „Балкан фолк”. Двата форума са част от Музикални празници „Евро фолк”, организирани от Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали (ЕАФФ). Участие в събора заявиха над 300 колектива от всички фолклорни жанрове и етнографски области на България, а в шампионата се състезаваха около 80 формации, разпределени в 8 категории и две възрастови групи. Представянето на участниците оценяваше професионално жури с председател Валентин Халваджиев – хореограф на Фолклорен ансамбъл „Сидер Войвода”

Танцов клуб „СА.НОВЕ”, съставен от преподавателки и служителки в Стопанска академия, участва в категория „обработени фолклорни танци”. Златният медал в тази категория, свищовските дами завоюваха с изпълнението на танците „Хороводна въртележка” и „Пъстър гайтан”. Двата танца съчетават елементи от различни фолклорни области на страната. Впечатляващата хореография,  високото темпо и ниво на изпълнение изправи аплодиращото жури на крака.


Златният медал и отличното представяне станаха повод танцов клуб „СА.НОВЕ” да получи покана за участие в III Световен шампионат по фолклор „World Folk 2013”, който ще се проведе от 22 август до 1 септември в гр. Несебър. Освен препоръката за участие в световния шампионат и дипломите за „Национален шампион” и за „Златен медал”, свищовските танцьорки получиха още грамота „Лауреат” на IV Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013” и грамота за съществен принос при съхраняването и развитието на българските традиционни народни изкуства.

Като един от най-добре представителите се в шампионата колективи, танцов клуб „СА.НОВЕ” бе поканен да участва в гала концерта при закриване на XVII Старопланински събор „Балкан фолк”. За представянето си на сцената на събора, танцьорките от Стопанска академия получиха още четири отличия, сред които са званията „Лауреат” и „Носител на почетния знак на Старопланински събор „Балкан фолк””.

Танцов клуб „СА.НОВЕ” е основан през есента на 2007 г. от любители на народните танци, работещи в Стопанска академия, част от които за първи път се докосват до това изкуство. Основите на новосформирания клуб полага хореографът Георги Владимиров, който ръководи състава в продължение на 5 години. От есента на 2012г. хореограф на „СА.НОВЕ” е Елка Иванова. Под нейното ръководство са поставени първите танци, които свищовските дами представиха за първи път на сцената на IV Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”. Още с първото си участие в национален форум със състезателен характер танцов клуб „СА.НОВЕ” завоюва златен медал и други 8 отличия.