Жени Желева: Образованието в Свищовската академия помага с практическата си насоченост

Рубриката Успешните възпитаници” на Стопанска академия Димитър А. Ценов” представя възпитаници на Свищовското висше училище, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката са кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Чрез публикуваните интервюта се представят и посланията на успешните възпитаници на СА Д. А. Ценов” към академичната общност, техните съвети, препоръки и напътствия към настоящи и бъдещи студенти.

Днес наш гост е Жени Желева, която е мениджър „Финанси и продажби” в „Красив дом Славов” ЕООД. Фирмата е един от лидерите у нас в производството на енергийно ефективни къщи с дървена редова-гредова конструкция.

Здравейте, г-жо Желева! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Здравейте! Казвам се Жени Желева, на 39 години, родена съм и живея в гр. Стара Загора.

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
След 12 години кариера в банковия сектор, преди четири години направих рязък завой и в момента съм мениджър „Финанси и продажби” в „Красив дом Славов” ЕООД – компания за производство и изграждане на енергийноефективни дървени къщи. На пазара сме вече 15 години и през годините се стремим непрекъснато да усъвършенстваме предлаганите продукти и услуги. В производството използваме само най-висок клас сертифицирани материали, а по отношение на архитектурата следваме световните тенденции в линиите и формите. Разработваме нови продукти и конструктивни решения, за да може да предложим на българския потребител висококачествени услуги по европейски стандарти, но на достъпна цена. Текущо, освен по индивидуалните проекти, работим и по изграждането на своеобразен еко-комплекс от еднофамилни къщи в с. Борилово, обл. Стара Загора, в който се стремим да предложим свят без бетон на клиентите си.  В нашата компания вярваме, че хората трябва да се чувстват комфортно и здравословно у дома, затова непрекъснато търсим и проучваме естествени и екосъобразни материали, които да влагаме в проектите си. Дори в момента правим разработка и тестове на един такъв, но засега ще запазя в тайна.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
В настоящата икономическа и политическа обстановка, най-голямото предизвикателство безспорно е да успеем да гарантираме изпълнението на поетите ангажименти към клиенти, запазвайки първоначалните договорености по отношение на срокове и ценови параметри. В производството и строителството сме силно зависими от суровини и материали, които се доставят от всички засегнати първо от Covid-19 пандемията, а сега и от военно-политическата обстановка точки на света – Украйна, Китай, Европа, Русия. Тъй като не продаваме готов продукт, а изпълнението на договорите ни се простира в рамките на една година, се налага да разработваме различни схеми на разплащания с клиенти и доставчици почти ежедневно, за да може да си гарантираме ресурсна осигуреност и коректно изпълнение на ангажиментите.

Кои качества считате за важни, за да сте успешна в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
Едни от най-важните качества, които всеки трябва да притежава са самоконтрол и аналитичен ум. Това помага в трудни ситуации да се запази самообладание, да се анализира правилно ситуацията и да се вземат стратегически важни решения. Най-добре се възпитават тези качества като се изправяш съзнателно пред предизвикателствата, а не като ги заобикаляш. Така човек става устойчив и адаптивен към промените. Винаги съм вярвала, че справянето с трудни ситуации започва с премахване на неработещите модели, а това в крайна сметка води до повишаване на ефективността на всеки човек или компания.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
Не съм човек на зависимостите и нямам конкретно хоби. Запълвам свободното си време според моментните ми нужди от четене на книги, спорт, разходки до морето. Обожавам морето, дори и през зимата, защото разширява хоризонта и успокоява ума.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?
През 2006 г. завърших бакалавърската си степен, специалност „Финанси”, а през 2008 г. завърших и магистърска степен в магистърска програма „Финансов мениджмънт”.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Винаги много съм харесвала университета в Оксфорд и в частност духът и традициите, благодарение на които се е съхранил като място за „производство” на можещи хора. Когато бях в гимназията, случайно попаднах на рекламно видео на Свищовската академия и направих аналогия с университета в Оксфорд. Така реших, че искам да завърша висшето си образование в Свищов и единствено за Академията се явих на кандидат-студентски изпит.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Моите студентски години не преминаха с бурни купони, както се полага обичайно, затова и спомените ми са по-различни. Бях там с цел да уча и може би затова най-ценните ми спомени, всъщност са впечатления от методите на обучение и стремежът на преподавателите да помогнат на студентите да овладеят материята, а не просто да я научат. Това е наистина достойно за уважение и рядко срещано качество.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
Всяка учебна дисциплина дава ценни умения на студентите, но най-важните за мен бяха „Инвестиции” и „Финанси на фирмата”. Наученото от тях ежедневно прилагам в практиката си и затова бих ги определила като най-полезни за мен. По отношение на преподавателите освен проф. д-р Стоян Проданов и доц. д-р Александър Ганчев, силно впечатление в мен остави и доц. д-р Пламен Пътев. Успяваше през хумора да ни предаде изключително важни уроци от практиката, а изпитите с хронометъра и въпросите в тестовете, всъщност развиваха в мен умението за работа и аналитично мислене под стрес. Изключително забавно и полезно, дори още се смея, когато си спомня за него

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Образованието в Свищовската академия помага най-вече с практическата си насоченост. Това дава увереност на възпитаниците ѝ, че имат необходимите знания и им помага да стъпят на здрава основа, за да се развиват в желаната професионална сфера. Аз не правя изключение. Всичко научено ми помага в ежедневието – анализ, прогнозиране, планиране.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
През годините работа със специалисти, винаги съм успявала да различа възпитаниците на Академията по едно нещо и то е знанията им. Била съм ментор на стажанти и ръководител на екип от финансови експерти и сред тях можещите практически да се справят с работата, винаги са били с диплома от СА „Д.А.Ценов” – гр.Свищов. Това е най-конкурентното им предимство на пазара на труда, че излизат от Академията можещи, а не просто знаещи.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
В книгата, която чета в момента, се споменава за Мартин Хайдегер и си припомних неговата теория за битието на човека, в която винаги съм вярвала и съм следвала. Тя гласи следното: човек трябва да се стреми да бъде полезен и да развива това, което умее. Затова моето послание към тях е да работят върху себе си, да се стремят да усъвършенстват знанията и уменията си, и да имат морал в бизнеса и в човешките отношения.