Зам.-ректорът проф. Атанасов участва в събитие на БТА на тема „Българската наука на Антарктида”

Проф. д-р Атанас Атанасов, зам.-ректор „Научноизследователска дейност и развитие на кадрите” в Стопанска академия „Д. А. Ценов” участва в представянето на майския брой на списание ЛИК като гост в пресклуба на БТА в Свищов. Броят, чиято тема е „Българската наука на Антарктида”, бе представен чрез видеовръзка във всички пресклубовете на БТА в страната и в чужбина.

След направените презентации, пред кореспондента на БТА в Свищов – Лилия Йорданова, проф. Атанасов сподели мнение по темата като подчерта, че изследването на Ледения континент е важно за разбирането на историята на планетата ни и за развитието на човечеството. „Недокоснатата от човешката дейност природа на най-южния континент на планетата трябва да бъде внимателно изследвана. В този процес България трябва да участва наравно с другите държави, защото това разкрива нови хоризонти пред българските учени, повишава тяхната разпознаваемост и стимулира развитието на българската наука и научна инфраструктура като цяло. Поради това инициативите на БТА и списание ЛИК за популяризирането на научните изследвания на Антарктида заслужават похвала и трябва да бъдат разширени”, каза проф. Атанасов.

Той изказа благодарности от името на ректора и цялата академична общност на Свищовското висше училище към българските учени, които се завърнаха от Антарктида, за усилията им при провеждането на изследвания в трудните антарктически условия. Зам.ректорът пожела успехи на тези от тях, които ще участват в предстоящата 33-та българска полярна експедиция.

Цялото изказване на проф. Атанасов вижте ТУК.