Юбилейна научна конференция събра в Стопанска академия учени от 15 държави

Международна научна конференция на тема „Икономиката и управлението в XXI век – решения за стабилност и растеж” събра в Стопанска академия „Димитър А.Ценов” учени от 15 държави. Двудневният научен форум, който бе посветен на 75-годишнината на свищовското висше училище, откри ректорът на Академията проф.д-р Величко Адамов. „Юбилейната конференция е естествен венец на създадените традиции в нашата Академия, напълно съответства на Стратегия „Европа – 2020” и ще бъде една демонстрация на постигнатото от нас, демонстрация на нашата убеденост, че като хора, ангажирани с Академията и с попрището да обучаваме и преподаваме, ние сме на верен път” – заяви проф.Адамов. Изразявайки надежда, че всички участници във форума „с особен възторг” ще дадат своите идеи и виждания „както за развитието на икономиката, така и за добруването на българския народ”, ректорът на Стопанска академия откри международната конференция.

Тематиката на международната конференция бе инициирана от неотдавнашното кризисно положение на световната и в частност на българската икономика, и сложните и многообразни проблеми, изникващи към момента в условията на нестабилен, неустойчив икономически растеж. Провокирани от желанието да се намерят ефективни решения на проблемите, съпътстващи икономическото възстановяване, организаторите на конференцията събраха в Свищов представители на науката и на бизнеса за да дадат своя принос в решаването на тези проблеми. Със събирането на множество учени и специалисти на един от най-значимите икономически форуми в България за 2011г. се концентрира представянето на виждания и идеи за постигането на устойчив икономически растеж в период след много сериозна световна рецесия, която е и една от първите в рамките на Европейския съюз. За участие в конференцията бяха заявени 353 доклада от 434 автори от България и други 15 държави – професори, доценти, асистенти, докторанти, студенти и представители на практиката. Страни-участници в конференцията бяха България, Русия, САЩ, Украйна, Индия, Гърция, Албания, Румъния, Полша, Сърбия, Македония, Казахстан, Грузия, Литва, Латвия и Молдова.

Тематиката на представените доклади бе представена в една пленарна сесия и в пет обособени секции. Първата секция бе концентрирана върху актуални проблеми на финансите, икономикса, застраховането и осигуряването. Втората секция засегна различни аспекти от счетоводството, контрола, одита, статистиката и математиката при съвременните условия. В третата секция бяха дискутирани проблеми на мениджмънта, маркетинга, международната икономика и информационния бизнес. В четвъртата секция бяха групирани докладите, засягащи многостранните проблеми на различните сектори и подсектори на националната икономика. Докладите на младите изследователи – докторанти и студенти, бяха представени в петата секция.

Конференцията фокусира вниманието върху четири опорни точки:

  • „Работещи” алтернативи относно запазването на съществуващите европейски икономически структури и решения за постигането на т.нар. „интелигентен” растеж на икономиката, основани на знанието и иновациите;
  • Проблеми, свързани с елементите на екологичната концепция в извършващите се сложни трансформации в икономиката;
  • Идеи и възможни решения относно създаване на условия за модернизиране пазара на труда в България с цел повишаване нивата на трудова заетост и гарантиране устойчивостта на социалните модели;
  • Идеи и решения за постигане на устойчива икономика и социални ползи от единен цифров пазар, основан на високоскоростен интернет.

Представените в международната научна конференция  доклади вече са публикувани в 5 тома, предстои отпечатването и на последния шести том. В резултат на дискусиите, водени по време на двудневния форум, участниците в петте секции изведоха основни изводи, които след като бъдат обобщени ще бъдат адресирани до съответните ресорни институции. Така от проведената в Стопанска академия конференция ще бъдат представи насоки за усъвършенстване на бизнес процесите и тяхното управление с цел постигане на икономически растеж и стабилност.