Юбилейна конференция "Научната периодика - конкуренция и качество" се проведе в СА "Д.А.Ценов"

Юбилейна конференция "Научната периодика - конкуренция и качество" се проведе в Стопанска академия "Димитър А.Ценов". Форумът бе част от проявите, посветени на 75-годишнината на свищовското висше училище и се проведе под патронажа на Ректора на свищовското висше училище проф. д-р Величко Адамов.

Повод за научния форум са няколко значими събития: 10 годишнината на електронно списание "Диалог", 15 години от създаването на Институт за научни изследвания при СА, 20 години списание "Бизнес управление". Паралелно с честването на годишнините се състоя и третата среща-дискусия "Научната периодика в икономиката".

Гости на тържественото заседание по повод годишнините бяха заместник-ректорите проф. д-р Любен Кирев, доц. д-р Иван Върбанов и доц. д-р Теодора Димитрова, областния управител на В.Търново доц. д-р Пенчо Пенчев. Сред присъстващите бяха главните редактори и членове на редакционни съвети на водещи икономически издания при УНСС – София, БАН, Икономически Университет – Варна, декани на факултети, ръководители на катедри, преподаватели от СА.

Основните акценти от развитието на сп. "Диалог" представи неговия главен редактор доц. д-р Иван Върбанов. Той поясни, че това е първото електронно списание, издадено от СА и първото официално регистрирано електронно списание, издавано от висше училище в България. Списанието е ориентирано главно към интердисциплинарни теоретико-методологични и приложни изследвания на съвременното общество и икономика – култура и философия, хуманизация и екологизация, информатизация и глобализация, и други свързани с тях проблеми.

"Списание "Диалог" е израз на нашия стремеж да избегнем прекаленото самозатваряне в дисциплинарните матрици на научното мислене и твърде специализирания теоретичен дискурс. За 10 години списанието се утвърди и зае своето достойно място като най-съвременния форум за творческа изява, осигуряващ достъп на читатели от страната и чужбина до научната продукция на СА" – поясни доц. Върбанов. През изминалите 10 години са издадени 43 броя на списание "Диалог" с 331 публикувани материали, 70 от които са от чужбина. Средно месечно сайта на списанието има 335 посещения, а за целия период те са общо 36 614 посещения.

Доц. д-р Никола Янков, директор на Института за научни изследвания при СА, представи историята на Института и неговия основен продукт Алманах "Научни изследвания". "Идеята при създаването на Института бе да организира част от академичния научно-изследователски процес в СА" – каза доц. Янков. Той поясни, че на база Стратегията за първото десетилетие на 21 век и Стратегията за второто десетилетие на 21 век, и на техните приоритети, се създават проектни екипи, които оформят научни проекти, а след това тези проекти се синтезират в студии, които се публикуват в Алманаха. Научни изследвания се извършват в 15 области, броя на проектите е 139, а човеко-участията в тях са 458. До момента Алманах има издадени 27 тома, два от които са юбилейни. За тези издания са ангажирани общо 943 участника в научния процес. Под егидата на Института за научни изследвания са проведени 13 международни, национални и локални за СА конференции.

"Системата за научни изследвания на Академията вече е структурирана и тя предоставя инициативи за още по-оригинални и по-качествени научни разработки" – заяви доц. Янков. Главният редактор на сп. "Бизнес управление" - проф. д-р Любен Кирев представи философията на списанието. Поместена още в първия брой на изданието, тя се изразява в няколко основни момента: да допринесе за създаване на мениджърска институция на организациите за бизнес; да бъде един от елементите на управленския тил; да представя теорията, практиката и пазара на бизнес-управлението; разглеждане на проблемите на стратегическите функции на фирмата или бизнес-организацията, а именно мениджмънта, маркетинга, човешките ресурси, финансово-счетоводните дейности и структури, информационните системи и др.; да показва стандартите на мениджмънта, стандарти, чието въвеждане и изследване повишават неговото качество и създават предпоставки за въвеждане на европейско равнище.

За изминалите 20 години в сп. "Бизнес управление" са публикувани 576 разработки, като преобладаващи са тези с практико-приложно значение в рубриките "мениджмънт – практика", "бизнес – практика" и "бизнес консултации". На страниците на списанието свои виждания през годините са споделяли не само преподаватели от СА и други български висши училища, но и чуждестранни автори. От няколко години насам, в списанието се публикуват и резюмета на разработките на английски и руски език. Сред последните новости е съвместна разработка с автори от Румъния на тематичен брой, посветен на Дунавската стратегия.

"С това списанието откликва на едно от основните изисквания към всяка научна теория – да не се развива като самоцел, като наука за самата наука, а да обслужва практиката и да служи за изработване на рационално икономическо поведение" – заяви проф. Кирев.

По време на третата среща-дискусия, посветена на научната периодика в икономиката проф. Атанас Дамянов поясни защо именно в Свищов и в СА се организира този форум. "Тук има най-много издания в сравнение с другите икономически университети, държавни и частни. Освен това в Стопанска академия са най-старите издания – сп. "Народостопански архив" е най-старото икономическо издание и годишника на СА също. Защото след 1989г. СА има най-много "родени" нови издания сп."Бизнес управление", Библиотека "Стопански свят", електронното сп. "Диалог", Алманах "Научни изследвания" и последното списание "Икономика 21", което е резултат от Network - работа в мрежа между университетите." С тези аргументи в няколко направления, проф. Дамянов обобщи причините, поради които СА се ангажира с провеждането на тези обсъждания.

Заместник-ректорът доц. д-р Иван Върбанов припомни, че резултата от втората дискусия, която се проведе миналата година, е списание "Икономика 21", идеята за което се е родила още на първият форум. "Очаква се това списание да бъде един от еталоните за качество на публикациите в сферата на икономиката и икономическото знание" – каза доц. Върбанов. Във връзка с темата на тазгодишната дискусията "Конкуренция и качество", той заяви, че конкуренцията трябва да е между авторите, а не между изданията и това ще спомогне за повишаване на качеството на публикациите.

Един от изводите около който се обединиха участниците във форума касае необходимостта от съгласуване на действията, на критериите, на изискванията, на отношението към издателската дейност между редколегиите на всички издания в страната.