Юбилеен плакет получи Академията по повод 165 години от създаването на Първото българско народно читалище


Ректорът на Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе сред официалните гости на тържественото честване на 165 години Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” и 150 години Драматичен театър при Свищовското читалище. На тържеството по повод юбилейните годишнини в Свищов, специален гост бе вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тя удостои Първото българско народно читалище с плакет на вицепрезидента на Република България. Събитието уважиха също председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов, д-р Силва Хачерян от Министерство на културата, зам.-председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци – Любчо Василев.  
 

 

В приветствието си, ректорът на Свищовската академия – проф. д-р Марияна Божинова, подчерта дългогодишното партньорство и сътрудничество между двете институции, и припомни, че именно в сградата на читалището се провеждат част от първите учебни занятия след откриването на Висшето търговско училище в Свищов. Проф. Божинова връчи на председателя на читалищното настоятелство – Пламен Александров, почетния знак на Академията. В знак на признателност за доброто партньорство Стопанската академия бе удостоена с юбилеен плакет.
Тържествената церемония завърши с празничен благослов, отслужен от архиерейския наместник на Свищовска духовна околия – Руслан Личев, „На многоя лета” и Химн на Св. Св. Кирил и Методий, в изпълнение на Първи български хор „Янко Мустаков”.     Втората част на празника, с която свищовският  Драматичен театър отбеляза своя 150-годишен юбилей, продължи с театрална постановка.