Вицепрезидентът на България откри новата учебна година в Стопанска академия „Д. А. Ценов”


Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова откри новата академична 2021-2022 година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Академичното тържество се проведе пред сградата на Факултетския корпус при спазване на действащите противоепидемични мерки. 
Присъстващите студенти, преподаватели и гости приветстваха с аплодисменти ректора проф. д-р Марияна Божинова, придружавана от вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, областния управител на област В. Търново Георги Гугучков, кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев, заместник-ректорите доц. д-р Искра Пантелеева – „Учебна дейност и акредитация” и доц. д-р Румен Ерусалимов – „Студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение”, председателя и зам.-председателя на Общото събрание проф. д. н. Борислав Борисов и проф. д-р Красимир Шишманов, деканите на факултети проф. д-р Маргарита Богданова – „Мениджмънт и маркетинг”, доц. д-р Светослав Илийчовски – „Производствен и търговски бизнес”, проф. д-р Атанас Атанасов – „Стопанска отчетност”, проф. д-р Андрей Захариев – „Финанси”, председателя на Студентския съвет докторант Лилия Петкова. Сред гостите на тържественото откриване на новата учебна година и приемането на 86-ия випуск на Свищовското висше училище бяха: началникът на кабинета на Вицепрезидента на Р България – Надя Младенова; зам.-кметът на община Свищов – д-р Анелия Димитрова; зам.-председателят на Общинския съвет – Валери Николов; председателят на Синдиката на българските учители и член на Съвета на настоятелите на Академията – д.ик.н. Янка Такева; директорът на Дирекция „Култура и историческо наследство” към Община Свищов и член на Съвета на настоятелите – Росен Маринов; олимпийската шампионка от Токио 2020, студент в специалност „Икономика на търговията” – Ивет Горанова и нейният личен треньор – Ангел Ленков; вицепрезидентът на Българска федерация по карате – Русалин Русалинов; управителят на Ви Ай Джи Сървисис България, ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп”– Иван Иванов; мажоритарният собственик на „Мусала Иншурънс Брокер” – Николай Чернев; изпълнителният директор на застрахователно дружество „Бул инс” – Крум Крумов; директори на средните училища в гр. Свищов. 



С приветствено слово към академичната общност, ректорът откри новата учебна 2021-2022 година. „За огромното академично семейство на Свищовската академия, което вече надхвърля 150000 възпитаници, плеяда от които са заемали и заемат високи ръководни постове, в т.ч. и в настоящото Правителство на РБ министърът на икономиката Даниела Везиева е наш възпитаник, тази година е знаменателна. На 8 ноември, патронният празник на Академията, предстои тържественото ознаменуване, под патронажа на Президента на Р България, на 85-годишнината на Висшето ни училище, рожба на крупното дарение на големия родолюбец, закъснелия възрожденец, на духовния аристократ Димитър Апостолов Ценов”, заяви проф. Божинова. В обръщението си към първокурсниците, тя ги увери, че техните амбиции и стремежи за успешна реализация, очакванията и мечтите им, мотивират целия преподавателски състав и цялата академична общност да работят все така задълбочено и професионално, с удвоени сили, в условията на епидемия, която постави в сложна и критична ситуация не само системата на образованието, но и цялото общество. „Вашият избор, който сте направили, скъпи студенти, да продължите своето образование в Свищов, Ви дава един изключителен старт в осъществяването Ви като качествени и стойностни специалисти в икономиката на страната ни. Уверена съм, че през годините на следването Ви в Свищовската Алма матер ще успеете да оползотворите оптимално времето си в усвояване на новите знания и умения, които ще получите от нашите ерудирани и всеотдайни преподаватели, от контактите между Вас самите. Дълбоко съм убедена, че когато завършите своето образование, Вие ще имате необходимата икономическа култура, знания, умения и международно призната диплома, които са достатъчно условие, за да имате реалната възможност да се докажете в един глобализиращ се, мобилен и динамичен свят”, каза още ректорът в обръщението си към свищовските студенти и пожела успешна нова учебна година.
В поздравителното си слово към академичната общност вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта ролята на Свищовското висше училище за българското образование и просвещение. Припомняйки, че Свищов е наречен градът на 100-те първи неща, тя заяви, че всички днес вървим по земя, по която са вървели едни от най-големите герои, мислители и общественици на България. По думите й, днес това място е не само място на миналото, а и място на бъдещето, което е в ръцете на младите хора, избрали да свържат живота си и кариерата с едно от най-старите висши училища в страната ни. „Нашата държава, нашият народ е създаден от писменост и култура. Не случайно е този култ към образованието и просветата, който от народ ни направи нация. Това е и завещанието на Димитър Ценов”, каза вицепрезидентът и подчерта, че това би трябвало да бъде и завещанието днес, когато 1400 евро е разходът за образование на един европейски гражданин, а в България е само 250 евро. „Началото на учебната година е празник, който се свързва с мечтите на младите хора... Потенциалът на младите хора в България е много висок и ние трябва да им подадем ръка, за да може този талант да избуява и да можем да ги наречем строители на нова България”, каза Илияна Йотова и пожела на свищовските студенти да бъдат смели в своите мечти, да бъдат подготвени и убедени в себе си, да бъдат онези лидери, от които се нуждае обществото и да се борят за онази България, за която всички мечтаем. Ректорът награди вицепрезидента на Р България с почетния знак на Стопанска академия „Д. А. Ценов”. 



Приветствия към академичната общност в Свищов отправиха и официалните гости на тържествената церемония. Кметът на общината връчи ежегодната награда, учредена през 2005 г. от Общинския съвет за отличник на випуска – грамота и парична награда в размер на 1000 лв., на Галина Лазарова, завършила спец. „Счетоводство и контрол” със среден успех от следването отличен 6.00 и държавен изпит – отличен 6.00. Завършилите с пълно отличие в ОКС „бакалавър” от випуск 2017-2021 г. получиха наградата на Ректора и академичното ръководство – златна значка, грамота и парична награда в размер на 300 лв. С тази награда бяха отличени Галина Лазарова, която получи наградата на Общинския съвет, Габриела Иванова и Изабела Илиева, завършили спец. „Финанси” със среден успех от следването отличен 6.00 и от държавен изпит – отличен 6.00. 
Със специална и единствена по рода си награда бе отличена Ивет Горанова – второкурсничка от спец. „Икономика на търговията”, която завоюва олимпийската титла по карате на олимпиадата в Токио на 5 август 2021 г. Ректорът сподели вълнението и гордостта на цялата академична общност за изключителното постижение на „златното момиче” на българското карате и на Свищовската академия, и подчерта, че тя е упорита не само в спорта, но и в своето обучение. Проф. Божинова връчи на Ивет Горанова грамота за изключителни спортни постижения и специална стипендия в размер на 2000 лв., осигурена от академичната фондация „Д. А. Ценов” и наречена на името на Дарителя, която се връчва за първи път. Като председател на УС на Фондацията, проф. Божинова съобщи, че всички семестриални такси до края на обучението на Ивет ще бъдат платени със средства на фондация „Димитър А. Ценов”. Освен това, олимпийската ни шампионка по карате от Токио ’2020 получи и ваучер за учебници от академичната книжарница по всички предмети до края на обучението й. Ректорът пожела на Ивет Горанова и световна титла, а присъстващите на тържествената церемония я възнаградиха с бурни аплодисменти. Олимпийската шампионка благодари на академичното ръководство и на УС на Фондацията с думите: „Аз съм спортист и обичам да се състезавам, затова пожелавам на ръководството да се състезават силно, уверено и със самочувствие, защото нашата Академия е емблема за цялата страна”. Ивет Горанова пожела здраве и успешна учебна година и на всички свои колеги в Свищовското висше училище, като заяви „Знанията, които получаваме тук са една голяма и ценна инвестиция за нашето бъдеще”. 
По традиция, изявени свищовски студенти бяха отличени от стратегически и дългогодишни партньори на Академията – представители на бизнеса. От името на всички първокурсници, поздравление поднесе Виктория Димитрова, приета в спец. „Икономика на туризма”.





След тържествената церемония за откриване на новата академична година, цветя пред паметника на Дарителя поднесоха ректорът проф. д-р Марияна Божинова, вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Георги Гугучков, кметът д-р Генчо Генчев и олимпийската шампионка Ивет Горанова. При визитата си в Свищовската академия вицепрезидентът Илияна Йотова посети и академичния музей, където се докосна до вещи на Димитър Ценов и положи подпис в летописната книга на Висшето училище.