Вицепремиерът Цветан Цветанов гостува в Стопанска академия

Стотици студенти и преподаватели посрещнаха в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Пред барелефът на дарителя Димитър Ценов, министър Цветанов бе посрещнат от ректора на свищовската Академия почетен проф.д-р Величко Адамов и от тримата зам.-ректори проф. д-р Любен Кирев, доц. д-р Иван Върбанов и доц. д-р Теодора Димитрова.
 

 

Вътрешният министър гостува в свищовското висше училище по покана на членовете на Студентски съвет при Стопанска академия. В залата на Академичния съвет той се срещна с ръководството на Националното представителство на Студентските съвети в България, където председателят Ангел Георгиев му връчи благодарствено писмо до Министерски съвет за спасяването на учебната спортна база на НСА в гр. Несебър.
 

От председателя на Студентския съвет - Мария Немска, вътрешният министър получи папка с документи, представящи необходимостта от ремонт на учебни зали и спортни съоръжения в Стопанска академия.

В препълнената аула на свищовското висше училище, министър Цветанов бе посрещнат с бурни аплодисменти под звуците на химна на Република България и студентския химн. Освен студенти, преподаватели и представители на академичното ръководство, на срещата присъстваха още народните представители Евгени Стоев, Мирослав Петков и Аспарух Стаменов, кметът на Община Велико Търново – Даниел Панов, председателят на Общински съвет Велико Търново – Николай Ашиков, областният управител на Великотърновска област – проф.д-р Пенчо Пенчев, директорът на ОД на МВР Велико Търново – гл. комисар Живко Коцев, директорът на Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново – Цветанка Недева.

  

Публичната лекцията, която министър Цветанов изнесе, бе свързана с динамиката на престъпността сред младите хора и превантивните политики, които Министерството на вътрешните работи прилага. Говорейки за факторите, довели до увеличаване на престъпността, вътрешният министър даде и редица примери. Като сериозен проблем той посочи трафика на момичета, които се извеждат зад граница с цел сексуална експлоатация и подчерта, че в много от случаите жертвите незнаят предварително какво им предстои. Министър Цветанов сподели, че след успешна съвместна работа на МВР с холандските им партньори е разкрит случай, при който българско момиче, изведено в Холандия от приятеля й с обещание за професионална реализация, за 8 години е спечелило за своя сводник 4 млн. евро. Представяйки дейността на Националната комисия за борба с трафика на хора, вътрешният министър коментира и случаи на въвличане на млади хора в мрежите за наркотрафик. Един от фрапиращите случаи, които Цветанов посочи за използване на млади хора като „мулета” за пренос на кокаин е задържането на лице, погълнало 1,100 кг. в капсули. Коментирайки тези примери, вицепремиерът заяви пред студентите, че трябва да бъдат много внимателни и предпазливи за да не бъдат въвлечени в подобни схеми.

Вътрешният министър представи информация и за телефонните измами, битовата престъпност, провокирана от обезлюдяването на села в някои райони на страната, измамите с кредитни карти в чужбина, както и бъдещето членство на България в Шенген. Той коментира случай на 23-годишен младеж, който има 10 осъдителни присъди - 9 от тях са само с обществено порицание и 1 условна, и още 14 досъдебни производства, които се водят в момента. Министър Цветанов сумира присъдите и се оказа, че общо 24 досъдебни производства са били водени само за едно лице, в което е била ангажирана цялата правосъдна система. Той посочи, че в подобни случаи трябва да се налагат по-сериозни санкции.

Според министъра на вътрешните работи, много тревожна е и ситуацията с образованието на младите хора у нас. По думите му, резултатите от последното преброяване на населението сочат, че около 80 000 души в България никога не са се докосвали до образование. В тази връзка Цветан Цветанов отбеляза значението на семейството и апелира към свищовските студенти да уважават своите родители, за това, че им осигуряват възможността да учат. Министърът подчерта и ролята на Стопанска академия за образователния процес в страната ни. Като пример за успешна реализация на  възпитаник на Стопанска академия, той посочи кмета на Бургас.   

В края на срещата министър Цветанов даде възможност на студентите да му задават въпроси, част от които бяха свързани с необходимостта от законодателни промени,  българо-македонските отношения, спирането на проекта АЕЦ Белене.

Ректорът на Стопанска академията изрази благодарност към министър Цветанов от името на академичната и студентската общност, и му връчи плакет на свищовското висше училище. След срещата със студенти, вицепремиерът Цветанов посети Академичния музей.

Там той се запозна с историята на Академията и положи подпис в почетната книга на училището, датираща от 1941г.


Вътрешният министър Цветан Цветанов и ректорът на Стопанска академия – почетен проф. д-р Величко Адамов поднесоха цветя пред паметника на дарителя Димитър Ценов.