Видеопослание от Брюксел получиха свищовските студенти за своя празник

„Денят на българските студенти е празник на академичното вдъхновение, на младостта и дързостта, но и на мъдростта и зрелостта. Празник, който препотвърждава непреходността на университетската идея във времето, стимулира стремежа към познание и духовно общуване, окрилява мечтите към широки хоризонти”. Това каза в поздравителното си слово към свищовските студенти ректорът на Стопанска академия „Димитър А.Ценов” - проф.д-р Величко Адамов по време на тържествено честване на студентския празник. С пожелания за здраве, устременост и успех, ректорът заяви пред студентите, че техния успех зависи от „височината на взора и далечината на хоризонта”, към който всеки се е устремил.

Поздравления към студентите и техните преподаватели от Стопанска академия отправиха и гостите на тържествената церемония. Проф.д-р Йон Кукуй – ректор на Университет „Валахия”, гр.Търговище, Румъния и носител на почетното звание „Доктор Хонорис кауза” на Стопанска академия, бе придружен от зам.ректора на университета, проф.д-р Петре Мареш  и студентска делегация от румънския град Търговище. В приветственото си слово проф.Кукуй сподели, че в този ден празнуват и студентите от Университет „Валахия”, благодари за доброто сътрудничество между двете висши учебни заведения и за приятелство, което съществува между студентите и преподавателите.

„Никога няма да забравите своето студентство, дори и ако в момента това много не ви харесва. Никога няма да забравите тази зала и своите преподаватели. Каквито и огорчения да преживеете в бъдеще, каквито и триумфи да пожънете, това е празник, който завинаги остава във вас”. С тези думи се обърна към свищовските студенти проф.д-р ист.н.Андрей Пантев, народен представител в 41-то Народно събрание. В своето академично слово на тема „Има ли уроци на историята?”, проф.Пантев заяви, че само с история не се живее, и че само историческата репутация нищо не означава, когато тя няма съвременни потвърждения. Той обаче припомни историческия факт, че Свищов е един от малкото български градове от преди Освобождението. „Свищов и Академията ви стават втори роден край. Място като тази Академия е свещено, този набор от елитен академичен състав – това е едновременно теория и практика, без които неможе нито една нация да върви напред” – каза още проф.Пантев и заяви на студентите, че те винаги ще се „връщат” към този „велик” град, към това място, към спомените си.

Към спомените си от студентските години се завърна и настоящия областен управител на Великотърновска област доц.д-р Пенчо Пенчев. По време на тържественото честване на студентския празник в родната Алма матер, доц.Пенчев заяви, че е горд от това, че е възпитаник на Стопанска академия. „Горд съм също така, че 20 години от моя живот са свързани с едно от най-старите и най-престижни висши учебни заведения в България, доказано със своя 75-годишен юбилей” – каза още доц.Пенчев и пожела весел и незабравим празник на свищовските студенти.
Сред гостите на тържеството, посветено на студентския празник бяха още доц.д-р Данаил Врачовски – председател на Общото събрание на СА „Д.А.Ценов”, Светлана Георгиева – председател на Общински съвет-Свищов и Евгени Стоев – народен представител от Великотърновски регион.

Поздравления за празника студентите и преподавателите в Свищов получиха и от евродепутата Илиана Иванова. „Стопанаската академия в Свищов е университет с утвърдени традиции в областта на икономическите и финансови науки, университет с едни от най-добрите и квалифицирани преподаватели в България, и неслучайно от тук всяка година излизат едни от най-добре подготвените специалисти в стопанската сфера” – заявява в поздравителен видеоадрес от Брюксел народният ни представител в Европарламента Илиана Иванова. Към студентите тя отправя посланието да бъдат горди, че са част от една елитна Академия и им пожелава весел и незабравим студентски празник, спорно следване и успешна професионална реализация. „Страната ни има силна нужда от млади и добре подготвени кадри като вас. Особено в момент на световна криза Европа се нуждае от свежи идеи, а от къде биха дошли най-свежите идеи ако не от младежта” – се казва още в поздравителния видеоадрес. Евродепутатът Илиана Иванова отправя поздравления и към преподавателите в СА като неразделна и незаменима част от битието на студента. „Вие сте тези, които имат призванието да помагат на младите хора да открият себе си, да развият своите интереси и таланти, и да се реализират успешно в живота” – подчертава в празничното си приветствие Илиана Иванова.

Част от ангажиментите и отговорностите на евродепутата Илиана Иванова са  свързани с комисиите в които участва. Тя е член на Комисията по бюджетен контрол и на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-председател е на Специалната комисия по финансовата, икономическа и социална криза.