Възстановен е химна на СА „Д.А.Ценов”

Химнът на Стопанска академия „Димитър А.Ценов” е възстановен и след дългогодишно прекъсване отново ще звучи по време на тържествени церемонии в свищовското висше училище.

Маршовата песен „Алма матер” по текст на доц.Иван Тодоров и музика на маестро Тодор Кабакчиев, е написана през 1986г. по повод 50-годишнината на Стопанска академия. Пет години по-късно песента е предложена за химн, в изпълнение на 70-членен състав на Първи български хор „Янко Мустаков” под диригентството на маестро Кабакчиев. Химнът е дарен от авторите и изпълнителите за 55-та годишнина на Академията.

По идея на настоящия ректор проф.д-р Величко Адамов и с негово съдействие, за 75-годишнината на Стопанска академия химнът е възстановен. По време на тържествено събрание-концерт е изпълнен отново от Първи български хор, в който голяма част от изпълнителите са възпитаници на свищовската Алма матер, настоящи преподаватели или служители. Голям принос за възстановяването на химна имат настоящият диригент на хора Елизабет Людмилова и корепетиторът Бисера Друмева.

Предстои на химна „Алма матер” да бъде направен студиен запис и той да звучи по време на тържествени събития и церемонии в Стопанска академия заедно е химна на Република България и студентския химн.