Възпитаник на Стопанската академия e обявен за един от стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия


Възпитаникът на Стопанската академия – Деан Белев, завършил специалност „Бизнес информатика”, е обявен за един от стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия. В качеството си на вицепрезидент „Услуги” на българската телекомуникационна компания Нетикс (NetIX),  той влезе в индекса Power 100 за 2019 година на британската медия за телекомуникации Capacity. 
 

За изготвянето на класацията Power 100, професионалисти по телекомуникации от цял свят всекидневно следят какво се случва в сектора. Те избират компании и специалисти, които оставят следа в развитието на новите технологии. Capacity Media е най-авторитетното телеком издание, част от международната организация Euromoney Global Limited (организатор на най-големите телекомуникационни събития в Европа, в Северна Америка, Африка, Азия и Латинска Америка). Участниците в класацията са лидери не само в своите области, но и като иноватори, критично мислещи хора и двигатели на промяната. „Компанията, наградена като най-добрата платформа за пренос на данни в света за 2018 г. – Нетикс (The Best Internet Exchange at the 2018 Global Carrier Awards), продължава своето пътешествие по пътя на развитието. Един от шампионите в този процес е Белев, който отговаря за продуктите, услугите и развитието”, се казва в мотивите на журито, определило индекса Power 100 за 2019 година. 

 Деан Белев е специалист по „Бизнес информатика” от Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, и магистър от Софийски университет по спец. „Разпределени системи и мобилни технологии”. Започва работа за Нетера през 2005 г. като инженер „Поддръжка на услугите”, по-късно е IP инженер и специалист „Предпродажбено обслужване”, а през 2012 г. преминава към отдел „Бизнес развитие” и става съосновател на проекта „Нетикс” – отделна компания и бизнес. До момента продължава да развива услуги и бизнес като продуктов мениджър в Нетера и като вицепрезидент „Услуги” в Нетикс. 
Нетикс e глобална платформа за обмен на данни с точки на присъствие в 35 страни на 6 континента. Компанията свързва 3700 мрежи в 151 точки (65 града), като осигурява най-ниското възможно времезакъснение и най-кратък път до 85% от активните автономни платформи за обмяна на трафик в света. Членовете на Нетикс са свързани с водещите клауд / CDN платформи и над 30 IXP в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия. През 2014 г. Нетикс печели наградата на Forbes България за най-добър стартиращ бизнес.  През 2017 г., вече в международен мащаб, компанията е обявена за една от най-добрите платформи за обмяна на данни в света. През 2018 г. Нетикс е удостоена с приза „Най-добра платформа за обмяна на данни в света” (The Best Internet Exchange at the 2018 Global Carrier Awards).
В интервю за в. „Алма матер” на Стопанска академия, Деан Белев споделя как е стигнал от студентската скамейка в Свищов до Power 100. 
- Г-н Белев, какво означава за Вас да бъдете сред стоте най-влиятелни хора в световната телеком индустрия? 
- Признание и удовлетворение. Признание за качествените услуги, предоставяни от екипа на Нетикс, и удовлетворение, че тези услуги са от полза за телеком бранша. Това е и ангажимент да продължим да работим със същите темпове и да налагаме добри практики в бранша. 
- Дипломирате се в Стопанската академия преди 15 години в специалност „Бизнес информатика“. Какъв е пътят от студентската скамейка в Свищов до Power 100? 
- Пътят продължава, но едно е сигурно – началото бе положено в СА „Д. А. Ценов”. Тук разбрах какъв искам да бъде моят път на развитие – мрежови технологии и телеком услуги. За тези четири студентски години имах възможност да изпробвам няколко професионални насочености – от икономика до програмиране. Оказа се, че моето място е някъде по средата – правенето на бизнес в сферата на информационните технологии. Сега, имайки поглед върху образованието, получавано от други университети, съм убеден, че познанията, нужни ми за достигането на това, което съм, са можели да бъдат придобити само в образователна институция като СА. 
Пътят е дълъг, интересен и шарен. Четири години в Стопанската академия на Свищов – институция с високо качество на образованието, са и  много, и малко. Струва ти се, че имаш цялото време на света – забавляваш се, спортуваш, израстваш. Но за това време трябва да се ориентираш и професионално, и да не спираш да работиш по крайната цел – в края на периода да си готов да се изправиш пред предизвикателствата, които ти готви бизнесът. Играех във футболния отбор на Академията, но също така ходех и на олимпиади по математика. 
- Компанията Нетикс, на която сте идеен основател, през 2014 г. е обявена от Forbes за най-добър стартиращ бизнес, а за 2018 г. е наградена като най-добрата платформа за обмяна на данни в света. Каква е Вашата тайна за успеха? 
- Постоянство, отдаденост, вяра в успеха и работа в екип. Всичко, постигнато дотук, е благодарение на средата, в която работя – фирмената култура, организацията на работа и професионалния екип. И всичко това, следвайки голямата ни цел – да сме в полза на клиентите ни и да създаваме добро. 
- По какви проекти работите в момента и какви иновации да очакват потребителите на услугите на Нетикс? 
- Продължаваме разрастването на точките ни на присъствие в глобален мащаб. В момента имаме присъствие в над 150 центрове за данни, в 65 града, в 35 страни на 6 континента. И това все още е началото на нещо по-голямо – превръщането на компанията в иновативен телекомуникационен лидер на световно ниво. Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Ние имаме визията, имаме желанието и възможностите да увеличаваме броя на свързаните компании, които подобряват своите услуги за крайни клиенти благодарение на нас. В момента в Нетикс, под една или друга форма, са свързани около половината от потребителите на интернет и около 80% от съдържанието в света. 
- Какво бихте посъветвал днешните студенти от специалност „Бизнес информатика“ в Стопанска академия?
- Да бъдат себе си. Да си поставят нови и нови цели след всяка изпълнена мечта. Да бъдат проактивни. Всичко, което правят – и в личен, и в професионален план, да създава добро.

Вероника ВАСИЛЕВА,
редактор в. „Алма матер”