Възпитанички на СА „Д.А.Ценов” завоюваха престижни награди от конкурс за красота в Румъния

Деница Георгиева и Илияна Сиракова, студентки в Стопанска академия „Димитър А.Ценов” завоюваха престижни награди в конкурс за красота в Класически университет „Валахия” – гр. Търговище, Република Румъния. Представителки на нежния пол от свищовската академия участват за първи път в традиционния за румънския университет конкурс, но се завърнаха с второ място и почетна награда.

Деница е в III курс, спец. „Финанси”. В конкурса „Мис Валахия” тя е класирана на второ място и се завърна с ваучер за 1300 евро, вечеря за двама, подаръци от известна марка козметика и професионална фотосесия. На Илияна, която е във II курс и също изучава спец. „Финанси”, журито присъди почетна награда и тя получи ваучер за 500 евро.  

Освен двете участнички в конкурса, на празника на румънския университет присъстваха още проф. Мария Андреева, доц.Никола Янков и други четирима свищовски студенти.

Университетът „Валахия” е с национално значение за Румъния – в него се обучават не само румънски, но и чуждестранни студенти, а град Търговище е старата столица на нашата северна съседка. Броят на студентите е значителен, като голяма част от тях изучават икономика, счетоводни и финансови науки. Сътрудничеството между  Класически университет „Валахия” и Стопанска академия „Д.А.Ценов” официално датира само от 3 години, но е доста интензивно както в областта на учебния процес и научните изследвания на докторанти, така и в сферата на културния обмен. Над 30 румънски докторанти проведоха своя докторантски стаж в Стопанска академия, реализирани са  участия и гостувания на представители на двата ВУЗ-а в различни конференции, събития, церемонии. Ректорът на Университет „Валахия” - проф.д-р Йон Кукуй,  който е носител на почетното звание „Доктор Хонорис кауза” на Стопанска академия, заедно със своя заместник проф.д-р Петре Мареш и студентска делегация от румънския град Търговище бяха сред гостите на тържествената церемония в свищовската Алма матер по повод студентския празник 8-ми декември.