„Възможностите пред студентите” представиха в Стопанска академия алумни на AIESEC - Свищов

Симулация – дискусия „Възможностите пред студентите” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, организирана от локалния офис на международната студентска организация AIESEC в Свищов. По традиция в началото на всяка учебна година ръководството на локалния офис представя пред студентите какви възможности им предоставя членството в AIESEC и как всеки желаещ може да се присъедини. Тази година гост-лектори бяха бивши членове на студентската организация, завършили преди година висшето си образование в Свищов. Анна Нинова и Петър Райков, вече успешно реализирали се в практиката, представиха накратко информация за самата международна организация и припомниха, че именно в Свищов е създаден един от първите офиси в България.

Лекторите отделиха повече време за да споделят със студентите опита, който са придобили работейки в различни екипи на AIESEC, как това им е помогнало при кандидатстване за работа и как на практика прилагат наученото в студентската организация при настоящите си професии.     

„Вие в момента имате време, дори да си мислите че не е така, но след учебните занятия и самоподготовката, вие имате време, което трябва да използвате максимално рационално” – апелира към студентите Петър Райков. По думите му, ако човек не напредва, не учи и не се развива с темпове, които се забелязват от другите хора, това означава че този човек изостава. „Не позволявайте да изоставате през тези години – това са златни години” – каза още младия лектор, отчитайки че той самия е придобил „ценни знания и опит” докато е бил студент в Стопанска академия и член на AIESEC. Сред съветите, които Анна Нинова даде на свищовските студенти бе да предизвикват себе си и да не се страхуват да реализират идеите си, дори те да изглеждат първоначално неосъществими или неприемливи за околните. Като пример тя посочи проекта „Стъпка по стъпка…”, стартиран от нейния екип, който проект продължава да се реализира и до днес в Академията.


Според гост-лекторите, за студентите е добре ако предизвикват себе си да излизат от „зоната си на комфорт”, където се чувстват добре, зная и разбират нещата, уверени са и са спокойни. „Когато излизаме от зоната си на комфорт, ние увеличаваме спектъра на знанията и уменията си” – заявиха още младите икономисти. Представяйки своя опит в организацията, те споделиха, че работата в различните екипи на AIESEC изгражда различни качества и умения в студентите. Част от посочените примери демонстрираха умение за провеждане на срещи с различни представители на бизнеса, изграждане на бизнес поведение, комуникационни и презентаторски умения, изготвяне на портфолио, умение да управляваш времето си. „AIESEC ви учи как да прилагате знанията си от Академията на практика още докато сте студенти” – подчерта още Петър Райков и сподели, че самият той, обучавайки се в спец. „Финанси” като студент, е имал възможност да работи в екипите, управляващи финансите на студентската организация.

В края на срещата присъстващите студенти имаха възможност да задават въпроси към гост-лекторите и към организаторите на форума. Така освен още любопитни истории за работата на Анна и Петър в организацията, те получиха и информация как могат да кандидатстват за да се присъединят към AIESEC.