В университети в 13 държави могат да се обучават свищовските студенти по програма „Еразъм”

В 27 университета от 13 държави могат да се обучават свищовските студенти по програма „Еразъм”. Това стана ясно на провелия се в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” информационен ден по програма, който всеки семестър организира Центърът за международно сътрудничество и проекти към свищовското висше училище, с ръководител проф. д-р ик.н. Таня Горчева.

Координаторите на центъра - Деница Гъркова и Елис Аптула, представиха програмата за студентска мобилност с цел обучение и практика в чуждестранен университет, и информираха студентите какво се предвижда по нея за учебната 2013/ 2014 година. Към настоящият момент Стопанска академия има университети – партньори по Програма „Еразъм” в Германия, Испания, Португалия, Италия, Литва, Латвия, Полша, Хърватия, Румъния, Словакия, Франция, Турция и Гърция.

Под формата на презентация бяха показани основните цели на програмата, сред които е повишаване и уеднаквяване на качеството на висшето образование. Представени бяха университетите в различните държави, с които Стопанска академия има сключен договор по „Еразъм” и прогнозните бройки студенти, които биха могли да приемат по икономически специалности.

Координаторите на центъра разясниха начина за кандидатстване, критериите за селекция, необходимите документи и срокове за кандидатстване по програмата. Освен това бяха представени вариантите за настаняване и прием в чуждестранния университет, отчитането при завършване курса на обучение, както и неустойките за студентите при некоректно пребиваване в обучаващата страна или не полагането на изпити и събирането на кредити.

На срещата за представяне на програмата бяха поканени да споделят своят опит студенти, приключили успешно обучението си в чужд университет по програмата. Освен, че споделиха впечатления и ценен опит, те отговаряха на въпроси на своите колеги и дадоха съвети за конкретни университети.