В Свищовската академия гостува ректорът на Елбасанския университет в Албания

Работна визита в Стопанска академия „Д. А. Ценов” осъществи проф. д-р по медицина Скендер Топи – ректор на Университета „Александър Джовани” в гр. Елбасан, Република Албания. В Свищовското висше училище той бе посрещнат от ректора – проф. д-р Марияна Божинова.

Двете висши училища вече имат реализирани дейности по обмен на преподаватели и студенти по програма „Еразъм+”, но това бе първата работна среща между двамата ректори. При посещението си в Свищовската академия проф. Топи бе придружен от д-р Ардиан Дурмиши – преподавател в катедра „Маркетинг и инженеринг” и Еда Села – ръководител на офиса по координация и международни отношения. От страна на домакините в срещата участваха зам.-ректорите доц. д-р Искра Пантелеева и доц. д-р Любомир Иванов, и директорът на Центъра за международна дейност – доц. д-р Маруся Смокова.


Първата работна среща протече в сърдечна и непринудена атмосфера. Проф. Божинова сподели, че в рамките на настоящия управленски мандат Свищовската академия е фокусирана към разширяване на сътрудничеството с университети от Западните Балкани. Ректорът на Елбасанския университет, в който има факултет по икономика, заяви, че за тях е от особена важност да си партнират с утвърдено висше икономическо училище, което има опит и 85-годишни традиции. Той сподели, че в университетите в неговата страна работят преподаватели и служители, завършили висшето си образование в България и те са високо ценени.

В рамките на срещата двамата ректори обсъдиха сключването на меморандум за сътрудничество и уточниха клаузите по него. Гостът отправи покана към свищовските академични преподаватели за участие в предстояща международна конференция в Университета „Александър Джовани”. Коментирани бяха също добрите бизнес връзки и културни инициативи между двете страни, както и топлите взаимоотношения между двата народа.