В Стопанска академия започна честването на 60-годишнината на първата българска финансова катедра

Студентска кръгла маса на тема „Антикризисна политика и финансови решения” постави началото на честването на 60 години от основаването на катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, която е първата българска финансова катедра. В научния форум участваха с доклади и презентации около 70 студенти от различни специалности и курсове.

Сред гостите на студентския научен форум бяха зам.-ректорите на Стопанска академия доц.д-р Теодора Димитрова и доц.д-р Иван Върбанов, деканът на Факултет „Финанси” – доц.д-р Румяна Лилова – ръководител на проекта, посветен на честването на годишнината, доц.д-р Андрей Захариев – зам.председател на Общото събрание на Стопанска академия и други преподаватели от катедрата.

 Участници и гости на научния форум приветства ръководителят на Катедрата – юбиляр доц.д-р Стефан Симеонов. Той поясни, че студентската кръгла маса е организирана в следните основни тематични направления: Фискална политика; Корпоративни решения; Перспективи пред банкирането; Инвестиционна активност.

Първото събитие от честването на 60-годишнината на катедра „Финанси и кредит” откри ректорът на Стопанска академия – почетен проф. Величко Адамов. В приветствието си към студентите той припомни времената на „ковчежниците”, които се играели ролята на финансови министри и подчерта изключителната роля днес на младите финансисти за икономиката на страната ни. „Бъдете винаги първи. Не забравяйте къде сте се учили и кой ви е обучавал. Сега може би не осъзнавате, но ще дойде време, когато ще се гордеете, че сте възпитаници на първата в България катедра по финанси и на Стопанска академия” – каза още ректорът в приветствието си към свищовските студенти.

 Проведеният научен форум бе с конкурсен характер. Участващите студенти с доклади по четирите тематични направления бяха разделени в две състезателни секции. Резултатите и класирането в секция „Фискална политика” представи доц.д-р Румяна Лилова, подчертавайки високото ниво на представяне на студентите и техните задълбочени научни разработки. Като доказателство на думите й бяха присъдените две първи места в състезателната секция – на Йолина Ангелова и на Никола Илиев. Трето място зае Мария Данчева.


Втората състезателна секция обедини корпоративни финанси, инвестиции и банково дело. Представяйки резултатите, доц.д-р Андрей Захариев сподели, че студентите са показали не само дълбочина на своите изследвания, но и „умения да презентират и да отговарят на трудните въпроси на комисията.



На първо място в тази състезателна секция журито класира Мариан Давидов, втори е Калоян Петков, а третата награда си поделиха Александрина Александрова и Дечо Георгиев. Класираните на първите три места студенти в двете състезателни секции получиха еднократни научни стипендии, които им връчи ректорът на Стопанска академия почетен проф. д-р Величко Адамов.

В двете секции бяха присъдени и по пет поощрителни предметни награди. В секция „Публични финанси” поощрителни награди получиха Десислава Койнова, Али Кючюков, Мирослава Георгиева, Димитрина Драганова и Таня Гласнова. В секция „Корпоративни финанси, инвестиции и банково дело” поощрителните награди са за Анатоли Лозанов, Илиян Лишков, Боряна Антонова, Ради Димитров и Вержиния Владимирова.

„Всяко едно висше училище желае да има такива студенти, но само Стопанска академия може да се похвали с вас” – така зам.-ректорът на Стопанска академия доц.д-р Теодора Димитрова оцени високото ниво на представяне на студентите, участвали във форума.

 

 Тя връчи на всички презентатори сертификати за участие. Този сертификат позволява на всеки участник да кандидатства за европейска награда по проект „Студентски стипендии и награди 2010-2012”, съфинансиран от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.