В Стопанска академия се проведе пресконференция по проект „Шанс за развитие”


На 17 май 2018 г. от 11:30 ч. в заседателна зала „Ректорат“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ гр. Свищов се проведе информационно събитие (пресконференция) за отчитане напредъка по изпълнение на проект "Шанс за развитие", финансиран по програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България, Договор №16.4.2.087/e-MS code ROBG-176.
Общата стойност на проекта възлиза на 648 094,73 евро: 550880,52 евро от Европейския фонд за регионално развитие, 84252,31 евро от националния бюджет на Румъния и България и12961,90 евро собствените средства от партньорите в проекта. Продължителността на проекта е две години от 16.05.2017 г. до 15.05.2019 г. Водещ бенефициент е Университетът в Крайова, Румъния, а партньори от страна на България са Стопанска академия "Димитър А. Ценов" - Свищов и Фондация за регионално развитие – Видин.
На събитието присъстваха членове на целевата група, ръководителят и финансовият мениджър на проекта от Университетът в Крайова, екипът за изпълнение на проекта от Академията, представители на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, Бюро по труда – гр. Свищов и бизнес организации.



С кратка встъпителна презентация, ръководителят на проекта – г-жа Михаела Удрищию, представи синтезирана информация относно напредъка по изпълнение проект "Шанс за развитие", чиято основна цел е увеличаване пригодността за заетост чрез развиване на професионални компетенции и подпомагане на професионалната мобилност на търсещите работа посредством осигуряване на по-добра комуникация между работодателите и лицата, които търсят работа в областите Долж (Румъния), Видин и Велико Търново (България).
По време на пресконференцията, експертите от екипа за управление на проекта в Стопанска академия разясниха основните акценти и постигнатите до момента резултати от изпълнението на проектните дейности.
Доц. Д-р Анелия Радулова представи детайлна информация относно структурата и състава на целевата група, която към момента наброява 82-ма човека, от които: 72 студенти в бакалавърска, магистърска и докторска степен и 10 безработни лица, регистрирани в Бюро по труда – Свищов. Членовете на целевата група са селектирани в съответствие с ограничителните параметри, заложени в проекта като поради изявения интерес от страна на студенти и безработни лица, процедурата за подбор е проведена двукратно. С целевата група са проведени две организационно-опознавателни срещи – на 27 септември 2017 г. и на 27 март 2018 г.
Относно развитието на професионалните компетенции на членовете на целевата група и повишаването на пригодността им за пълноценно реализиране на трудовия пазар думата се предостави на доц. д-р Галина Захариева. Тя говори за проведените обучителни срещи на тема: „Насоки за разработване на индивидуален план за кариерно развитие“, „ Как да напишем CV, мотивационно писмо? Как да се подготвим за интервю за работа?“ „Как ключовите компетентности подпомагат успешното кариерно развитие?“, „Кариерно ориентиране чрез стажантски програми, конкурси и стипендии“. За периода от стартирането на проекта до момента са проведени 33 обучителни срещи, като с цел повишаване ефективността на обучение и възможност за индивидуален подход към всеки участник, членовете на целевата група са разпределени в подгрупи от по 10-12 човека. Участниците са разработили свои индивидуални планове кариерно развитие, мотивационни писма и CV.
В контекста на изпълнение на проектните дейности са осъществени учебни визити във водещи предприятия в град Крайова, Румъния, чиято цел е да осигурят възможност за повишаване на практическите умения и пригодността за заетост на крайните бенефициенти. Д-р Александрина Александрова представи резултатите от реализираното в периода 27-28.11.2017 г. посещение. Четиридесет представители на целевата група са посетили две предприятия: Elpreco - най-големият производител на сглобяеми бетонни елементи в района на Олтения и завода на компанията – производител на автомобили Ford в Крайова. По време на срещите, на членовете на целевата група е предоставена възможността да наблюдават етапите и спецификата на работния процес, да разговарят със специалисти от различни сфери и да получат информация относно плановете на компаниите, свързани с предстоящи инвестиции в производствени линии, разширяване на гамата на произвежданите продукти и възможностите за реализация. В рамките на визитата, членове на екипа за управление на проекта са участвали с презентации и индивидуални научни разработки в конференция на тема: "География, икономика и туризъм в трансграничния регион“, организирана от водещия бенефициент - Университетът в Крайова.



За представяне на идеята за създаване на Румънско-български кариерен център и постигнатите до момента резултати, думата се предостави на доц. д-р Теодора Филипова. В посока утвърждаването на Румънско-българския кариерен център в качеството му на инструмент за опосредстване двустранния процес по търсене и наемане на работа на безработните младежи от целевите региони, членовете на екипа провеждат регулярни срещи с работодатели, заинтересовани от разширяване на двустранния процес по оптимизиране на трудовия пазар в регионите, обхванати от проекта. Проведени са 14 срещи с представители на бизнеса, сред които: „Български бетонни елементи“ ООД – Свищов, „Винпром Свищов“ АД, „Фаво“ АД, представители на местната власт, неправителствения сектор и Бюро по труда в гр. Свищов. По време на срещите, членовете на екипа презентират проекта, предвидените дейности и очаквани резултати. В резултат на проведените срещи, значителна част от представителите на бизнеса, заявяват своята готовност за участие в съвместни инициативи като: посещения в реална работна среда, срещи с представители на целевата група и участие в предстоящия job fair.
Доц. д-р Искра Пантелеева, обучител по проекта, представи детайлна информация относно организирането и провеждането на специализирани курсове по „Предприемачество“ за получаване на сертификат за част от професия „Сътрудник в малък и среден бизнес”. Към момента са стартирали два курса от по 100 часа, в които се обучават 38 представители на целевата група. През месец септември предстои стартирането на още 2 курса.
Публичността на дейностите по реализиране на проекта се осъществява посредством публикуване на обзорни материали и съобщения в web-страницата на СА „Д. А. Ценов“, уебсайта и официалната Facebook страница на проекта.
Управлението на проекта е функцията от изпълнението на ясно разписаните задължения на 3-ма експерти, провеждане на регулярни срещи за планиране изпълнението на проектните дейности и докладване на изпълнението на индивидуалните ангажименти. За периода са проведени 31 срещи на екипа и 5 съвместни срещи с екипа на водещия партньор – Университета в Крайова. За уточняване на основни параметри по изпълнение на проекта е проведена една консултативна работна среща със Секретариата за управление на Програма Интеррег Румъния-България.