Управлението на собствеността и подобряване енергийната ефективност на недвижимите имоти дискутираха свищовски студенти

Кръгла маса на тема „Управление на собствеността и подобряване енергийната ефективност на недвижимите имоти в България” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Научният форум  бе част от дейностите по научноизследователски проект към Института за научни изследвания при СА „Д. А. Ценов” на тема „Състояние и насоки за подобряване на енергийната ефективност на недвижимите имоти в България”. В него участие взеха докторанти и студенти от катедра „Търговски и туристически бизнес”. Сред гостите бяха зам.-ректорът по „Научни изследвания и развитие на академичния състав” – проф. д-р Иван Върбанов, деканът на факултет „Производствен и търговски бизнес” – доц. д-р Антоанета Денева, главният архитект на Община Свищов – инж. Невяна Иванчева.


Форумът се проведе под ръководството на проф. д-р Марияна Божинова - ръководител на проекта. Участникът в проекта -  докторант Константин Радулов, направи презентация на резултатите от научното изследване, в която  представи основните насоки за подобряване енергийната ефективност на недвижимите имоти в нашата страна, в контекста на програмата на Европейския съюз за енергийна ефективност.

Студенти от специалностите „Икономика на търговията” и „Икономика на туризма” представиха свои доклади по теми, свързани с управлението на собствеността и енергийната ефективност на недвижимите имоти. По този начин те показаха  усвояването на материал по включени в учебния план дисциплини на двете специалности, а имено „Търговски операции с недвижими имоти” и „Управление на собствеността”. Най-интересните презентации бяха отличени с грамоти, връчени от ръководителя на катедрата – доц. д-р Светослав Илийчовски. За теоретична значимост на доклада, награди получиха четвъртокурсниците Мария Вълканова, Неда Тодорова и Хайрие Мехмед – специалност „Икономика на туризма”. За иновативност на научния доклад бяха отличени Сиана Боева и Аделина Петкова – третокурсници, също от спец. „Икономика на туризма”.


За емпирична значимост на научния доклад награди получиха Мария Цанкова и Павел Христов – 4-ти курс, спец. „Икономика на търговията”.


Зам.-ректорът проф. д-р Иван Върбанов информира, че отличените доклади ще бъдат отпечатани в електронното списание „Диалог” на Стопанска академия.