Управлението на общинските финанси дискутираха в Стопанска академия студенти с главния финансист на Община Свищов

Лекция  - дискусия на тема „Управление на общинските финанси” изнесе директорът на Дирекция „Общински финанси” при Община  Свищов пред студенти от трети курс, специалност „Финанси” на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Главният финансист на крайдунавската общинска администрация Стефан Кирчев, бе гост-лектор по покана на екипа, осигуряващ обучението по „Бюджет и бюджетна политика” (проф. д-р Румяна Лилова – декан на Факултет „Финанси”, доц. д-р Стефан Симеонов, доц. д-р Анелия Радулова и ас. Ренета Росева). Дискусионният форум бе поредна инициатива, насочена към повишаване качеството на обучение чрез обвързването му с практиката – приоритет, залегнат както в Академичната мандатна програма, така и в мандатната програма на факултет „Финанси” и катедра „Финанси и кредит”.

Основен акцент в лекцията си Ст. Кирчев постави върху процедурните и нормативни особености при съставянето и изпълнението на общинските бюджети. В експертно представените коментари той подчерта, че развитието на процеса на децентрализация, както и новите отговорности, възлагани на местните власти с промените в законодателството, поставят в центъра на вниманието финансовото укрепване на общините на базата на собствени приходоизточници. За тази цел те развиват собствена и устойчива приходна база, в следствие на което се повишава качеството на предоставяните на гражданите в общината публични услуги. Носителят на званието „Финансист номер 1” за 2006-та и 2012-та г. сред бюджетните директори на общините в България подчерта, че разумното – консервативно управление на общинските бюджети е неизбежно условие за тяхното финансово здраве.


Стефан Кирчев обобщи, че в настоящия момент общините имат възможността да генерират по-големи собствени приходи, чрез по-добро управление на общинската собственост, чрез ползване на заеми, а и днес, когато България е пълноправен член на Европейския съюз, чрез ефективно усвояване на европейските средства по структурните и кохезионния фондове.

Студентите демонстрираха неподправен интерес към поднесената по особено атрактивен и на високо експертно ниво информация с интересни въпроси към лектора и компетентни коментари по темата.