Ученици гостуваха в СА „Д. А. Ценов” и се запознаха с професията на академичния преподавател

Ученици от 3 „В” клас на свищовското Средно училище „Николай Катранов”, водени от учителките си Петя Попова – класен ръководител и Шенгюл Якубова – учител ЦДО, гостуваха в Стопанска академия „Д. А. Ценов”. Посещението бе свързано със заложеното в учебната им програма запознаване с различни професии и работата на отделни институции. Посрещането на ученици е част от политиката на Академията за непрекъснато развитие на партньорство с институции в сферата на образованието, израз на нейната социална функция и осъзната грижа за израстването на младежите.

Учениците се запознаха с мисията и визията за развитието на Висшето ни училище и с професията на академичния преподавател. За пръв път те бяха в аудитория и се почувстваха като бъдещи студенти докато решават тест, свързан с избора на професия. Интересен факт е, че родителите на голяма част от учениците са възпитаници на свищовската Алма Матер и сред избраните от децата професии бяха счетоводител, финансов мениджър, кредитен или данъчен инспектор, за които искат да се обучават в СА „Д. А. Ценов”. В аудиторията учениците получиха брандирани химикали и други рекламни материали на Висшето училище, и специално изработени за тях хартиени академични барети.

В Академичния музей, уредникът – Маргарита Дончева запозна гостите с 85 годишната история на Свищовското висше училище и на неговия дарител. Особен интерес за тях бяха експонираните вещи на Димитър Ценов. С огромно  вълнение третокласниците посетиха и Академична библиотека „Акад. Н. Михов” – храм на  научното знание. Директорът – Анка Танева им разказа интересни факти, свързани с дейността на библиотеката и притежаваните 205 000 тома литература на български и чужди езици, в т.ч. ценни периодични, справочни и др. издания. Учениците представиха разработените от тях проекти, свързани с българските празници и обичаи, и рецитираха стихотворения. Директорът на библиотеката връчи на учениците грамоти за отличното им представяне, а г-жа Попова и г-жа Якубова получиха грамоти за най-добри учителки.