Участие на „Образователен и кариерен център” при СА „Д. А. Ценов” – Свищов в уебинар на тема „E-уменията на младите хора – ключ към успешна професионална реализация“

На 25.04.2012 година (сряда) от 10.30 до 12.00 ч. се проведе Уебинар (онлайн семинар) на тема „E-уменията на младите хора – ключ към успешна професионална реализация“. Уебинарът е продължение на Европейската седмица на е-уменията. В нея бяха разгледани теми като – новите умения на младите хора и работните места в областта на цифровите технологии за Европа, несъответствията между образователната система и пазара на труда, стремежът да се повиши квалификацията на младите европейци.
Покана за участие в него получи и екипът на „Образователен и кариерен център” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, а доц. д-р Красимир Шишманов в ролята си на Ръководител на научна секция „Кариерен център” се включи в онлайн дебатите, които можеха да бъдат проследени след предварителна регистрация в канала Discussions.idg.bg.
Официални гости и презентатори на уебинара бяха: Весела Калъчева (изп. директор, БАИТ), Стоян Боев (зам. председател на УС на БАИТ, Председател на комисия по Mеждународно сътрудничество, европейски проекти и програми), Роза Пенева (управител, Ноема), Дивил Кулев (директор изследвания и анализи, Ноема), Огнян Траянов (управител на ТехноЛогика), Павел Пейчев (директор Стратегическо Развитие, AIESEC), Джеймс Йоловски (координатор програми, Джуниър Ачийвмънт), Светлозар Петров (управляващ директор, Job Tiger), а в ролята на модератори се изявиха: Теодора Илиева (онлайн редактор, IDG.BG) и Констанца Григорова (гл. редактор, в. Computerworld България).
Сред най-важните акценти, които се очертаха в рамките на Европейската седмица на е-уменията, са новите умения и работните места в областта на цифровите технологии за Европа, несъответствията между образователната система и пазара на труда, стремежът да се повиши квалификацията на младите европейци.
По данни на DIGITALEUROPE, до 2015 г. 90% от всички свободни работни позиции ще изискват поне базово ниво на е-умения. В същото време безработицата сред младите хора е от 20% до 40% в различните европейски страни.
Въпреки кризата, ИКТ секторът продължава да нараства с 3 % годишно през последните няколко години. ИКТ и е-уменията са основният катализатор за растеж, иновативност и конкурентоспособност в Европа. В същото време, различни компании отчитат затруднения при наемането и задържането на персонал с ИКТ умения. За да запази конкурентоспособността си, Европа трябва да обърне сериозно внимание на проблема с недостиг не е-умения.
Дискусията постави въпросът: „Къде е България в общата европейска картина?”
Изнесоха се и се анализираха данни от две проучвания, проведени в рамките на проекта „Европейска седмица на е-уменията 2012 г." през месеците февруари и март. Първото показва как учениците и студените оценяват нивото на е-уменията си, а второто дава гледната точка на работодателите относно изкисванията за това ниво към наеманите от тях млади хора.
Уебинара включи общо три панела с въпроси, както следва:

Панел 1: Нивото на е-уменията на младите хора на възраст между 15 и 25 г. у нас
• С какво младите хора свързват понятието „компютърна грамотност"?
• Какво включват базисните компютърни умения?
• Къде следва да се придобиват е-уменията?
• Какви проблеми срещат при тяхното усвояване?
• Как оценяват нивото си на е-умения младите хора?

Панел 2: Изисквания на работодателите към нивото на е-уменията на младите хора
• Какво е мнението на работодателите за базисната компютърна грамотност на младите хора у нас като цяло? Достатъчна ли е тя, за да започнат работа?
• Какви са наблюденията за обучението в различни университети/училища по отношение на придобиването на компютърна грамотност?
• Кои са основните пропуски на младите по отношение на компютърната им грамотност?
• Какви са основните проблеми, свързани с придобиването на компютърна грамотност при младите хора у нас?
• Биха ли инвестирали компаниите в подобряване компютърната грамотност на работещите при тях млади специалисти?

Панел 3: Изводи и препоръки
• Конкурентноспособни ли са младите хора у нас на връстниците си в ЕС?
• Какви са препоръките към обучението и квалификацията на младите хора, свързани с компютърната грамотност?
• Кои са основните насоки, в които би трябвало да се развива това обучение?

Повече информация и пълният запис на уебинара, можете да проследите на интернет адрес: http://discussions.idg.bg/81.