Третокурсници от специалност „Финанси” победиха в „Състезание по знания” в Стопанска академия

„Състезание по знания” организира Студентски съвет при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” по повод 75-годишнината на свищовското висше училище. В надпреварата се включиха 12 отбора от по трима студенти. Състезанието се проведе на принципа на викторина за доказване на знания. Отборите отговаряха на въпроси  от 10 общообразователни области: география, Европейски съюз, изобразително изкуство, икономика, история, кино, музика, наука и техника, политика, спорт. При равен брой точки за излъчване на победител, задаваните въпроси бяха свързани със Стопанска академия.

Първото по рода си състезание премина при голям интерес и много оспорвана надпревара. И участниците, и публиката получиха много нови знания в различните области, а организаторите се бяха постарали да подберат интересни въпроси, да ги представят чрез мултимедия и да осигурят много забавления.

Най-знаещ се оказа отбор „Елит” с капитан Вахан Бохосян и участници Надежда Кръстева и Таня Гласнова - третокурсници от спец. „Финанси”. На финала тримата финансисти се срещнаха с отбор „МИО” с капитан Теодора Илиева IV курс спец. „Международни икономически отношения” и колегите й Паолина Крумова и Владимир Георгиев. След първия въпрос във финалния кръг поведе отборът „МИО”, след пети въпрос „Елит” изравни, до края на етапа с въпросите двата отбора се движеха с еднакъв резултат и завършиха с равен брой точки – по 21. На втория етап от финалния кръг участниците в състезанието решаваха логическа задача, в която чрез два пясъчни часовника трябваше да установят изтичането на определени минути. И след този казус не бе излъчен победител, т.к. двата отбора отново дадоха сходни обяснения. Спорът реши въпрос, свързан със Стопанска академия, който зададе ректорът проф.д-р Величко Адамов. На финалния, отворен въпрос „Чие име носи Академичната библиотека”, отбор „Елит” даде правилния отговор - „Акад. Н.Михов” и завоюва първото място.

Проф.Адамов наградите класиралите се на първите четири места отбора, а на всички останали връчи грамоти. Ректорът поздрави участниците за куража да премерят помежду си сили в състезание по знания и им пожела успех и в научното поприще. „В живота ще ви се налага да се борите, да се състезавате, но вие имате едно много важно предимство – че сте възпитаници на най-великата Стопанска академия” – заяви ректорът и благодари на студентите за поканата да бъде гост на тяхната проява.

Заради големия интерес към това състезание, организаторите обмислят идеята то да стане традиционно.