Тренинг на тема: „Организационни, данъчни и отчетни аспекти от дейността на търговеца“ организира катедра „Търговски бизнес“

На 18 март 2023 г. катедра „Търговски бизнес“ организира тренинг с представител от практиката на тема: „Организационни, данъчни и отчетни аспекти от дейността на търговеца“ пред студенти от специалност „Икономика на търговията“. Обучението се проведе в специализирана учебна аудитория по търговия (72 аудитория) в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ като част от мероприятията, които са включени в Научния календар на катедрата за 2023 г.
Гост-лектор беше г-жа Даниела Христова – управител на „ВОДОЛЕЙ – ДАНИЕЛА ХРИСТОВА“ ЕООД – гр. Плевен. Предмет на дейност на дружеството са счетоводни и консултантски услуги, рекламни услуги, проектиране, програмиране, търговска дейност, посредническа дейност, производство, търговско представителство и др. Пред студентската аудитория г-жа Христова стартира с основни въпроси, свързани с организацията на дейността. За целта извърши кратък преглед на Търговския закон по отношение възможностите за регистриране на предприятие и очерта предимствата и рисковете при създаване на ЕТ или търговско дружество. На анализ подложи основните предприемачески политики, а именно: стокова, ценова, пласментна и комуникационна.

Лекторът представи режима на облагане доходите на юридическите лица, спецификата на облагане при едноличния търговец, данъчните облекчения, значението на данъчните временни и постоянни разлики, пренасянето на данъчна загуба и др. Акценти бяха поставени и върху облагаемите доставки по ЗДДС – регистрация на търговците по ДДС, данъчни ставки, право на приспадане на данъчен кредит, вътреобщностно придобиване и вътреобщностна доставка, специфични режими на облагане.

Обучителят открои особеностите на документирането на търговските операции и документооборота в дейността на търговеца. Изведе различни мерки за ограничаване и минимизиране на грешките при отчитането на разглежданите операции. Сподели добри счетоводни практики от своя професионален опит относно организацията на отчитането на стопанските процеси и явления, открои значимостта на счетоводната отчетност за вземането на икономически обосновани решения от страна на търговския мениджмънт.
Студентите от специалност „Икономика на търговията“ активно участваха в провокираната дискусия и зададоха актуални въпроси към гост-лектора г-жа Христова, насочени към:

  • счетоводната политика на търговеца;
  • изготвянето на годишни финансови отчети;
  • новите моменти, свързани с данъчното облагане на търговската дейност.

Обучаемите изразиха своята благодарност към г-жа Христова и преподавателите от катедра „Търговски бизнес“ за предоставената възможност за надграждане на теоретичните знания с реални примери и конкретни казуси от практиката.

Обучението финализира с признание от страна на организаторите към г-жа Даниела Христова – дипломант от първия випуск на катедрата. Тя бе удостоена с почетен плакет и грамота на името на доц. д-р Дучка Добрева (един от създателите, ръководител и радетел за утвърждаването на катедрата, починала през 2005 г.) за успешна реализация в практиката. Инициативата стартира през 2021 г. по повод 30-та годишнина на катедра „Търговски бизнес“, когато тази награда бе присъдена на трима възпитаници на специалността с успехи в стопанската практика. Деканът на факултет „Производствен и търговски бизнес“ – доц. д-р Светослав Илийчовски, поздрави лектора от позициите на носител на почетното признание и състудент на г-жа Даниела Христова.