Свищовски студенти търсиха ключа към успешна реализация в България на тридневен семинар

Въпросът „Какъв е ключът към успешна реализация в България?” провокира повече от 100 български и чуждестранни студенти  да кандидатстват за тридневно обучение, целящо да повиши капацитета на младите хора за справяне с непосредственото предизвикателство пред тях – намирането на подходяща работа. След направената селекция, базираща се на представено есе, за участие бяха допуснати 35 студенти. Във форума, организиран от Института за икономическа политика (ИИП) и Фондация „Ханс Зайдел” (2-4 ноември, 2012 г. –  гр. Банкя), участваха  студенти от 11 български висши учебни заведения и един чуждестранен университет. От Стопанска академия „Д. А. Ценов” в обучението се включиха Мерлин Ахмед (магистър „Международен бизнес и мениджмънт”), Виктория Димитрова (магистър „Финансов мениджмънт”), Надежда Кръстева (IV-ти курс, спец. „ Финанси”) и Ергин Азис (IV-ти курс спец. „Международни икономически отношения” и втора спец. „Финанси”).


В рамките на първия панел, разработен изцяло от екипа на ИИП, финансовият директор Драгомир Белчев информира аудиторията за тенденциите в младежката заетост и безработица на европейско равнище, както и за някои добри практики и примери за мерки от страни-членки на ЕС. Експерти по проекти въвлякоха аудиторията в дискусия за стереотипите и реалностите на пазара на труда в България. Обсъждани бяха теми, като индивидуалните възприятия за успех и емиграционните нагласи. Презентацията им засегна разкъсаната връзка между образованието и бизнеса в страната и опита на образцови образователни системи, като тези на Германия, Полша, Финландия и някои азиатски държави. Повод за размисъл предизвика представянето на България в няколко международни класации, свързани с човешкия капитал, което в последствие провокира и дебат за алтернативата на конвенционалния модел, а именно неформалното образование.

Значението на качествения образователен сектор още веднъж бе подчертано чрез панела „Моята кариера започва от университета”. Тук студентите получиха полезни насоки при писането на автобиография и търсенето на работа, представен им бе новооткритият „Компас за академично и професионално ориентиране”. Специалисти по човешки ресурси проведоха откровен разговор с младите хора. Дискутирани бяха и практиките по управление на човешки ресурси в голяма американска компания.
Последният ден от обучението започна с интерактивна сесия, водена от Гергана Томова и Виктория Иванова, част от екипа на Български младежки делегати в ООН. Те избраха диалога по най-наболелите проблеми, притесненията и мечтите на младите хора в страната. В обучението се включиха и представители на големи национални и чуждестранни работодатели, опериращи на трудовия пазар в България.

Организаторите от ИИП модерираха специално разработен креативен уъркшоп в самия край на интензивното тридневно обучение. Под формата на забавната игра „Пазар на идеи”, студентите имаха възможност още веднъж да тестват способностите си за работа в екип, мислене и произвеждане на резултати в условия на стрес и времеви ограничения. Те създадоха различни идеи, сред които нова политическа партия, студентско консултиране, иновативна образователна платформа, международен културен ресторант. За да бъде излъчен победител, всеки един участник имаше възможност да даде своето доверие на не повече от три идеи, като не може да подкрепи собствения си отбор. Наградата в тази игра получи петчленният екип „Tmaps”, в който бе и Надежда Кръстева от Стопанска академия – Свищов.


Институтът за икономическа политика организира форуми в такъв формат два пъти годишно, като следващият ще бъде през м. март 2013 г., за който могат да кандидатстват студенти от всички специалности от български и чуждестранни висши учебни заведения.