Свищовски студенти се конкурираха с идеи за нова маркетингова стратегия на бизнес организация

Кръгла маса на тема „Алтернативни маркетингови решения на стартираща бизнес организация”, се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, организирана от катедра „Маркетинг”. В събитието взеха участие 21 студенти-бакалаври от специалност „Маркетинг” в редовна форма на обучение от всички курсове, преподаватели от катедрата и Димитър Анев – собственик на фирма „Вестимо” ООД – Свищов.


Кръглата маса откри гл. ас. д-р Ваня Григорова, която поясни целта, задачите, формата и регламента на дискусията. Собственикът на фирмата представи националната и международна специфика на бранша за производство и продажба на дамски дрехи-уникати, за да дообогати предоставената предварително информация за маркетинговата дейност на бизнес организацията. Основната цел, която си постави форумът, е чрез провеждане на дискусия да допринесе за развитието на двупосочната връзка „наука – бизнес”, залегнала като един от приоритетите на националната политика за висшето образование. По-конкретно, участниците потърсиха приложение на маркетинговите знания, усвоени от студентите при обучителния процес, за разработване на маркетингова стратегия за развитието на бранда CULTO, произвеждан и притежаван от стартиращата българска фирма „Вестимо” ООД. Реалната ситуация бе подробно представена под формата на разработен казус с данни от практиката и разчетите на фирмата, и поставени в него въпроси.


В продължение на един час седем екипа от студенти, подпомагани от двама преподаватели от катедрата в ролята на техни ментори (ас. Живка Тананеева и ас. Атанаска Решеткова), генерираха идеи за нова маркетингова стратегия на фирмата за пазарите в България, Румъния и Великобритания, които представиха пред журито и всички участници с интересни устни и електронни презентации. По този начин, младите маркетолози разкриха различни алтернативни стратегии за преодоляване на поставените проблеми, борба с конкуренцията и успешен пазарен ръст на стартиращата фирма, включително в интернет-пространството. Маркетинговите стратегии на екипите се оценяваха по критерии, обявени в началото на форума и по време на тяхното представяне се проведоха активни дискусии  между студентите и собственика на фирмата относно осъществимостта и адекватността на предложените решения, т.е. доколко фирмата е в състояние да предприеме съответните маркетингови активности, отчитайки рамката на вътрешнофирмените и пазарните фактори.


След изслушване на всички участници, тричленното жури в състав гл. ас. д-р Ваня Григорова, гл. ас д-р Радослав Йорданов и Димитър Анев класира на първо място екипа на Иван Драгомиров от 4 курс, Росица Кирилова и Анелия Минковска от 2 курс, които награди с фирмени спортни облекла CULTO. Стратегията на този екип включи комплекс от най-детайлно и най-интересно представени маркетингови мероприятия за бранда, свързани с продуктови, ценови, дистрибуционни, комуникационни и пазарни активности, които се доближават най-много до състоянието и потенциала на фирмата за разширяване на пазарния дял в Румъния, както и амбициите за завладяване на нов чуждестранен пазар във Великобритания. Връчена бе и поощрителна награда на екипа с най-оригинална и атрактивна презентация на студентите от 4 курс Мерт Дурхан, Теодора Цвяткова и Сийка Жекова, а всички участници получиха сертификати.

Според организаторите, проведеният форум постигна няколко ефекта. От една страна, студентите се запознаха с практически проблеми, възникващи при осъществяване на маркетинговата дейност в реални условия и за нов бранд, и приложиха знанията и креативността си, за да открият най-правилните ad-hoc решения. Те установиха многозначното проявление на маркетинга и необходимостта от задълбочени знания за причинно-следствените връзки между маркетинговите и бизнес процесите. От друга страна, собственикът на фирмата получи нови ценни маркетингови идеи за фирменото развитие за марката CULTO в България и в чужбина от различни гледни точки.

Представянето на студентите Димитър Анев определи като много добро и заяви: „Получих поредното доказателство за високото качество на обучението по маркетинг в Стопанска академия! Изключително добре представени и обосновани маркетингови стратегии с висока степен на креативност, които смятам непременно да приложа в моята работа във фирмата. Бих се радвал да поддържаме тесни връзки със студентите и в бъдеще – ползите ще са взаимни!”.

Предвижда се тази форма на установяване на симбиоза между науката, в лицето на студентите и преподавателите, и българския бизнес, да се превърне в традиция за катедра „Маркетинг”, споделиха организаторите.