Свищовски айсекъри представиха в Стопанска академия възможностите за членство в международната студентска организация

Членове на локалния офис на международната студентска организация AIESEC в Свищов представиха пред студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” начините за кандидатстване и възможностите, които глобалната платформа на организацията предоставя за развитие на потенциала на младите хора. Четвъртокурсникът Александър Иванов сподели, че в основаната през 1948 г. организация, днес членуват над 86 000 студенти от 113 държави. Алумните на AIESEC надхвърлят 1 000 000, а сред най-известните бивши членове са Кофи Анан, Хелмут Кол, Тони Блеър, Миг Джагър. В България организацията е учредена през 1990 г., като Свищовският локален офис е един от първите. Говорейки за доброволното начало, което е заложено при членството в студентската организация, Александър цитира статистически данни според които доброволчеството в света надминава 50%, а в България то е едва 10%. Той поясни, че всеки член на организацията сам избира в коя от шестте функционални области иска да работи – „Мениджър продажби”, „Маркетинг”, „Мениджър човешки ресурси”, „Финанси”, „Пристигащи студенти - стажанти от чужбина” или „Заминаващи български студенти на стаж в чужбина”, като при желание на студента той може да смени първоначално избраната област. Настоящи айсекъри разказаха как самите те са започнали работа в една област, но след известно време са решили, че искат да придобият умения, опит, качества и в друга област.

Членове на AIESEC, работещи в различни екипи  споделиха, че получават практически опит във всички аспекти на управлението на организация, включително общуване с хора на чужд език, маркетинг, презентиране, работа с клиенти, подбор на персонал, работа с корпоративни партньори, бюджетиране, планиране, управление на проекти. „Практически опит в толкова много сфери на други места е често недостъпен за студенти” – коментираха айсекърите. По думите им, неоценим е и лидерския опит, който получават студентите в организацията, т.к. на локално, национално и международно ниво те имат възможност да водят екипи, да планират дейността на организацията, да вземат стратегически решения, да говорят пред публика и да превръщат идеите си в реалност. „Членовете на AIESEC получават опит, който им позволява да действат уверено във всяка ситуация” – заявиха категорично представители на студентската организация. Сред споделилите опит бяха и две студентки от Китай, които в момента са на социален стаж в Свищов.

Второкурсничката Магдалена Обрешкова представи проектите, по които AIESEC – Свищов работи и които предстои да стартират. През м. Април айсекърите в Стопанска академия ще започнат работа по националния проект на организацията „Светът като детска площадка”. Освен свищовски студенти, по него ще работят и трима чуждестранни. Доброволците от другите държави чрез различни дейности ще насърчават децата да бъдат проактивни, изобретателни, идейни и по-отворени към различните култури. Чрез ежедневните занимания свързани с музика, изкуство, театър, спорт и др. те ще имат възможността да поставят основите на английския език, още в ранна възраст. Проектът представя на най-малките света като детска площадка.

„Единство в различията” е един от най-утвърдилите се проекти на организацията, който се реализира от 2005 година в Свищов, Русе и Плевен с подкрепата на Министерството на културата на Р България” – заявиха настоящи членове на AIESEC – Свищов.  Споделяйки своя опит, те поясниха, че проекта цели да преориентира учениците от девети до дванадесети клас към разбирателство в човешките различия, за което чуждестранни студенти водят занятия, стимулиращи интереса на студентите към чуждите култури, езици и традиции. В помощ на свищовските студенти по този проект през настоящата учебна година бяха студенти от Турция, Египет и Грузия, а в момента занятията се водят от две студентки от Китай и един техен колега от Индонезия.

Инициативата на AIESEC – Свищов от ново поколение –  „Фестивал на вдъхновението”, която стартира преди година и събра около 200 студенти и ученици от цяла България, ще продължи отново през м. Април. Тази година фокуса ще бъде върху социалните и професионалните стажове на свищовски студенти в чужбина. Новите членове, които ще бъдат приети в студентската организация ще могат да се включат и в другите проекти, които се реализират от няколко години в Стопанска академия. За пета поредна година проектът „Бизнесът в действие” ще срещне на тридневен форум възпитаниците на Стопанска академия с представители на компании, които търсят иновативни решения за своя бизнес и са потенциални бъдещи работодатели. В рамките пък на проект „Стъпка по стъпка…към успеха” утвърдени в бизнеса личности чрез презентации, работни групи и симулации ще помагат на студентите да придобият базови умения, които ще бъдат полезни за бъдещето им професионално развитие.

След проведената информационна среща, студентите имаха възможност да подадат по електронен път или в локалния офис своите формуляри за кандидатстване. След провеждане на групова симулация и индивидуално интервю, кандидатите се явяват на тест по английски език. По информация от председателя на AIESEC – Свищов, Мирослав Димитров след края на селекционния процес новоприетите членове ще участват в Локален въвеждащ тридневен семинар, където ще научат повече за AIESEC и ще могат да се запознаете с всички членове на локална секция в крайдунавския град.