Свищовската академия отбеляза празника на българските студенти с тържествена церемония и награди за изявени студенти

Празникът на българските студенти – 8 декември, бе честван в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” с тържествена церемония, на която бяха наградени отличилите се през годината студенти. В аулата на Свищовското висше училище, академичната общност посрещна ректора проф. д-р Марияна Божинова, която бе придружавана от тримата зам.-ректори, председателя и зам.-председателя на Общото събрание, деканите на четирите факултета, председателя на Студентския съвет и четвъртокурсничката Ивет Горанова. Сред гостите на церемонията бяха Иван Иванов – управител на Ви Ай Джи сървис България и възпитаниците на СА „Д. А. Ценов” Ваня Дамянова – управител на Мусала Иншурънс Брокер и Олга Митишева – експерт „Общо застраховане” и съдружник в Мусала Иншурънс Брокер.


След химна на Р България, с приветствие към свищовските студенти и към академичната общност, тържествената церемония откри ректорът проф. д-р Марияна Божинова. „Щастлива съм да Ви поздравя от името на академичното ръководство на свищовската Алма Матер и лично от мое име, с настъпващия празничен ден, който да бъде наситен с емоцията и радостта, присъща за младите хора, населили академичното пространство, в стремежа си за своето осъществяване като можещи и знаещи. … В навечерието на предстоящия студентски празник, за който нагласата Ви е в една съвсем друга, чисто емоционална насока, Ви призовавам да запазите тази страст към знанието, да останете насочени и последователни в постигането на целите си и никога да не се съмнявате в своите възможности. Вашето бъдеще се изгражда в резултат на днешните Ви усилия и решителност!”, каза проф. Божинова. Тя увери студентите, че химнът на младостта Gaudeamus igitur винаги ще продължава да звучи и да ги вълнува, защото възпява младостта и нейната преходност (Улови мига, наслаждавай му се на момента, защото животът е много кратък!). „Нека престоят Ви в свищовската Алма Матер се превърне в едно вълнуващо пътуване към знанието и към бъдещето – Вашето и на утрешна България! Честит празник! Vivat Academia, vivant professores!”, пожела ректорът и в аулата прозвуча Студентския химн.

Приветствия към свищовските студенти и към академичната общност поднесоха също председателят на Студентския съвет – докторант Йоана Константинова и гости на тържествената церемония. По традиция, основен акцент в честването на студентския празник в Свищовската академия бе обявяването на ежегодните студентски стипендии и парични награди за отличен успех, за успехи в научноизследователската дейност, активна студентска дейност и високи спортни постижения. Наградата на Общински съвет – Свищов, учредена на името на Григор Начович (първият български министър на финансите след Освобождението), която се присъжда ежегодно на студент от Стопанската академия завършил с отличие 3 курс, връчи гл. ас. д-р Милен Динков – председател на ПК по Образование към ОбС – Свищов. Носител на тазгодишната награда стана Деница Дичева, 4 курс, спец. „Финанси”, с общ успех от следването до момента отличен 5.84.

Ректорът награди с грамота и парична награда в размер на 400 лв. студента от 4 курс, ОКС „бакалавър”, редовна форма на обучение, постигнал най-висок успех по време на своето следване. Наградата получиГеорги Сирашки, 4 курс, спец. „Управление на проекти”, с общ успех отличен 6.00. Отличени бяха и студентите-четвъртокурсници от четирите факултета на Академията, постигнали най-висок успех по време на своето следване: факултет „Финанси” – Цветомира Иванова, спец. „Финанси”, със среден успех до момента 5.84; факултет „Стопанска отчетност” – Мелани Илиева, спец. „Счетоводство и контрол” с успех 5.84; факултет „Производствен и търговски бизнес” – Диана Славова, спец. „Индустриален бизнес и предприемачество” с успех 5.94; факултет „Мениджмънт и маркетинг” – Йоан Денев, спец. „Бизнес Информатика” със среден успех до момента 5.97.

В категория „Високи спортни постижения”, грамота и парична награда от 400 лв. ректорът връчи на Ивет Горанова – 4 курс, спец. „Икономика на търговията”, олимпийска шампионка от Токио 2020, която през последната година завоюва: сребърен медал от Световното първенство по карате, проведено в Будапеща; златен медал на турнир от Световните серии по карате, проведени в Ларнака; квота за Световните игри през 2025 г. в Китай. С бурни аплодисменти аудиторията приветства награждаването на златното момиче на българското карате и на Свищовската академия. Ивет Горанова благодари на Академията за признанието, с което се оценяват нейния труд и постижения, на преподавателите за тяхната любов и отдаденост към студентите, и пожела весел празник на своите колеги. Бурни аплодисменти заслужиха и другите наградени студенти в категория „Високи спортни постижения”, имената на които обяви зам.-ректорът доц. д-р Румен Ерусалимов: Нургюл Салимова – първокурсничка от спец. „Маркетинг”, която през лятото на 2023 г. стана вицешампион на Световната купа по шахмат в Баку, а на 20 ноември накара всички българи и цялата академична общност в Свищов да се гордеят с нейното изключително представяне като част от българския отбор по шахмат за жени, който стана европейски шампион и постигна исторически успех, а Нургюл завоюва и златен медал на втора дъска. Поради неотложни ангажименти, Нургюл Салимова не успя да присъства на церемонията, но наградата ще й бъде предоставена. Като потвърждение на това, че Стопанска академия „Д. А. Ценов” в последните години се превръща в Академия на шампиони, доц. Ерусалимов връчи награда за високи спортни постижения и на първокурсника Марио Иванов от спец. „Счетоводство и контрол”, който завоюва златен медал индивидуално и бронзов медал с отбора на Българската федерация по карате от провелото се през 2023 г. Европейско първенство по Шотокан карате.
Награди за успехи в научноизследователската дейност получиха Никол-Мария Бегалска, 4 курс, спец. „Икономика на туризма”, която завоюва 2-ро място в Националния студентски конкурс, проведен в рамките на международното изложение „Културен туризъм 2023” с разработка на тема „Нереализиран потенциал за туризъм в страната, съответстващ на новите реалности” и докторант Изабела Йонкова, която завоюва 2-ро място на Националната студентска конференция, организирана от Националното представителство на студентските съвети в Р България, с разработка на тема „Етични предизвикателства пред присъединяването на България в еврозоната”.
Председателят на Студентския съвет обяви наградените в категорията „Активна студентска и обществено-полезна дейност”, с които бяха отличени: Красимир Ръжев – 2 курс, спец. „Застраховане и социално дело”; Виктория Борисова – 2 курс, спец. „Икономика на търговията”; Ева Миланова – 1 курс, спец. „Счетоводство и контрол”.
Обявени бяха и ежегодните стипендии за свищовски студенти от партньорски бизнес организации за учебната 2023/2024 г. За четвърта поредна година застрахователно дружество „Булстрад Виена Иншурънс Груп” отпусна 35 стипендии, с които се покрива годишната такса за обучение на приетите в специалност „Застраховане и социално дело”, редовна форма на обучение, държавна поръчка. Иван Иванов, като представител на „Булстрад Виена Иншурънс Груп”, изрази радостта си от реализираното партньорство със Свищовското висше училище, поднесе поздравление към студентите и академичната общност, и им пожела незабравим студентски празник. Той благодари на Ивет Горанова за възможността и силната емоция да изслуша в нейно присъствие българския химн, и сподели, че след обявените академични награди за високи спортни постижения на свищовските студенти, той се чувства като в „зала на славата”.

За седма поредна година Мусала Иншурънс Брокер, отпуска две стипендии за изявени студенти от специалност „Застраховане и социално дело” в размер на 1200 лв. всяка, както и платен летен стаж за стипендиантите в централата на дружеството в гр. Варна. Стипендиите обяви Ваня Дамянова – управител на застрахователния брокер и възпитаник на Свищовската академия. В приветствието си към студентите тя заяви: „С учредените стипендии и платен стаж на двама изявени студенти от СА „Д. А. Ценов”, ние – Мусала Иншурънс Брокер, претворяваме думите в дела и така бизнесът подава ръка на младостта. Сигурна съм, че именно тук, едни нови мечти са на път да станат реалност и да променят хората и света около нас към по-добро. Затова, скъпи студенти, не спирайте да мечтаете и да преследвате успеха, не се предавайте пред предизвикателствата, търсете проучвайте, бъдете откриватели на нови решения. Вие сте нашето по-добро Утре – младо, дръзко, мъдро и уверено!”. Наградите на Мусала Иншурънс Брокер получиха второкурсниците от спец. ЗСД Далия Пламенова и Красимир Ръжев.
При откриването на учебната 2023/2024 година, възпитаникът на Стопанската академия – Тодор Гогов предостави 9 стипендии за студенти, които се обучават в завършената от него специалност „Стопански и финансов контрол”. Имената на студентите обяви доц. д-р Силвия Костова, ръководител на катедра КАСД. Носители на стипендиите са първокурсниците от спец. СФК Мерткан Ахмедов, Кристиян Киряков и Янислав Димитров, и студентите от МП „Финансов контрол и външен одит” Евелина Иванова, Жанна Йончева, Миглена Левиджова, Милен Маринов, Наталия Колева и Руклийн Спасова.

По повод честването на Празника на българските студенти са получени поздравителни адреси до ректора и академичната общност от  сродни висши училища, средни училища от община Свищов и от страната, ръководители на финансови институции и фирми. В аулата бе прочетен поздравителният адрес от дин Янка Такева – председател на Съюза на българските учители и член на Съвета на настоятелите на СА „Д. А. Ценов”.