Свищовската академия бе домакин на международна среща в рамките на консорциум с партньори от седем държави

В Стопанска академия „Димитър А. Ценов” гостуваха представители на ръководствата на шестте университета-партньори от Консорциума KreativEU от Португалия, Чехия, Италия, Словакия, Румъния и Турция. Консорциумът е създаден през 2021 г. във връзка с учредяването на Европейски университет по проект по програма Еразъм+, но освен това вече има и две допълнителни проектни предложения, подадени по „Еразмус Мундус” и по КД 2 на програма Еразъм+. До момента са проведени три срещи от опознавателния тур при домакинството на Polytechnic Institute of Tomar (Portugal), Adana Alparslan Türkeş Science and Technology University (Türkiye) и University of South Bohemia in České Budějovice (Czech Republic). Предстоят срещи в Trnava University in Trnava (Slovakia), Valahia University of Targoviste (Romania) и University of Camerino (Italy).

С „Добре дошли” в Свищовското висше училище гостите приветства в началото на работната среща ректорът проф. д-р Марияна Божинова. Сред участниците в срещата, от страна на домакините, бяха тримата зам.-ректори, директорът на Центъра за международна дейност и директорът на Института за научни изследвания. Стопанска академия „Д. А. Ценов” представи зам.-ректорът по учебна дейност, доц. д-р Искра Пантелеева. Специален гост на събитието бе д-р Милена Ангелова – гл. секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и член на Съвета на настоятелите на Академията. Партньорите от Консорциума обсъдиха съвместни инициативи и проектни предложения, набелязаха план за работа в предстоящите срещи в Словакия, Румъния и Италия. Коментиран бе и проект в областта на изграждане на капацитет по програма Еразъм+, който ще се координира от Свищовската академия и ще позволи привличането на партньори от трети страни в изпълнението на дейности от Консорциума. Д-р Милена Ангелова сподели какви възможности има за съвместна проектна дейност и за партньорства с малки и средни предприятия.

След работната среща, при гостуване в ректорския кабинет, проф. Божинова връчи плакети на Свищовската академия за своите колеги – ректори на шестте чуждестранни висши училища от Консорциум KreativEU. В рамките на деня гостите посетиха Академичния музей, разгледаха цифрови зали и лаборатории във Висшето училище.

Сред културно-историческите забележителности на Свищов, които посетиха гостите, бе музеят „Преминаването на река Дунав”, а в древния римски град Нове домакините им бяха подготвили интересна възстановка с реанактори от Първи Италийски легион, воден от академичен преподавател. Културната програма от първия ден завърши с посещение във Винарна – Свищов с представяне и дегустация на местни вина. Вторият ден от визитата на партньорите на Академията започна със среща с кмета на община Свищов – д-р Генчо Генчев.

Той посрещна ректора и гостите, като ги поздрави за съвместния проект и подчерта, че Община Свищов винаги е подкрепяла инициативи, изпълнени със съдържание и насочени към развитието на младото поколение и образованието. Д-р Генчев подчерта отличното сътрудничество на Общината с Академията и изрази надежда доброто партньорство да се разшири и в рамките на останалите държави, като даде примери за реализирани добри практики. По-късно гостите посетиха Първото българско читалище, където се насладиха на изпълнения на групата за български народни танци, с ръководител Явор Узунов, а в края на програмата се хванаха за ръце с танцьорите и заедно изиграха българското право хоро.

В рамките на деня представителите на Консорциум KreativEU посетиха ПДТГ „Д. Хадживасилев”, манастира Св. св. Петър и Павел”, където се преклоноха пред гроба на Дарителя Димитър Ценов, църквата „Света Троица”, къщата-музей на Алеко Константинов, етнографския музей и др. Вторият ден завърши с работна среща по изпълнение дейностите от проекта.
През третия ден от визитата представители на чуждестранните университети от Консорциума посетиха Велико Търново, в деня на празника на града. В старата столица домакините от Академията бяха организирали за своите гости обиколка на Арбанаси, разходка в крепостта Царевец, посещение във Великотърновския музей на восъчните фигури. Гостите бяха и сред зрителите на Фолклорен фестивал в центъра на Велико Търново, а вечерта им завърши със спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”.