Студентският театър в Свищов отново тръгна към сцената и завоюва награда

Студентският театър при Студентски дом на културата в Стопанска академия възстанови дейността си след 5-годишно прекъсване и още при първото си участие завоюва награда. Новият театрален състав започна да се сформира през настоящия учебен семестър по идея на третокурсника от специалност „Счетоводство и контрол” – Добрин Тодоров. Той успява да зарази със своя ентусиазъм още няколко студенти от различни курсове и специалности, които имат опит или афинитет към любителското театрално изкуство. „Лов на плъхове” е първата постановка, с която започват репетициите на младите театрали. В спектакъла Добрин си партнира с първокурсничката от неговата специалност – Галина Лазарова.
Добрин е от Смолян, където се е занимавал две години с това изкуство в театрална школа към Родопски драматичен театър, а в Свищов вече трета година играе в читалищния театър. Галина е от Монтана и е била три години в театралната школа към местния драматичен театър. С репетиции в свободното си време, само за шест седмици след като се сформира настоящия Студентски театър, двамата успяват да се подготвят и да добият куража да участват в Шестнадесетия национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри, който се проведе в Свищов. За подготовката на младите театрали безвъзмездно помага д-р изк. Сашо Петков от Пловдив, като провежда онлайн репетиции със свищовските студенти.



В пиесата на Петер Турини „Лов на плъхове” героите нямат имена – Добрин е в ролята на ТОЙ, а Галина е ТЯ. На сцената на националния фестивал двамата студенти представиха една игра на чувствата, желанията и отношението на младите хора към консуматорското общество, което ТЕ наричат „плъховско”. Журито на фестивала присъди на Добрин трета награда за главна мъжка роля. В края на м. април Студентският театър ще представи пиесата и пред по-широка публика в Свищов. Новият състав на театъра провежда репетиции и за друга, по-масова постановка, за която също работят с д-р Сашо Петков чрез дистанционна режисура. Имат планирани участия и в други фестивали в страната.
През настоящата 2018 г. Студентският театър ще чества половин век от създаването си. През този период в съставите му са участвали десетки поколения студенти от различни краища на България. Над 20 години Студентският театър в Свищов е оглавявал първенството във всички национални и международни студентски театрални фестивали и има завоювани призови места в Унгария, Белгия, Германия, Мароко, Франция и др. След краткото прекъсване, Студентският театър на Стопанска академия е възстановен и продължава да провежда кастинги за нови попълнения.