Студентският театър при Стопанска академия отново завоюва награда от национален фестивал


Студентският театър при Студентски дом на културата в Стопанска академия за втори път участва в национален фестивал и за втори път завоюва награда.
Третокурсникът Добрин Тодоров и първокурсничката Галина Лазарова – и двамата от специалност „Счетоводство и контрол”, участваха в XXI Национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2018”. В рамките на една седмица, черноморският курортен град събра на сцената на читалище „Съгласие” театрални състави от България, Русия и Молдова. Магията на Мелпомена докосна зрителите чрез най-добрите театрални постановки – след провеждане на селективна сесия, до участие във фестивала бяха допуснати 22 спектакъла с над 250 участници. Свищовският студентски театър бе сред седемте младежки формации, избрани от кандидатствалите 14.
Фестивалът е свързан с името на един от големите български театрални критици и изследователи – проф. Гочо Гочев, родом от Каварна. Спектаклите бяха оценявани от тричленно жури с председател проф. Елена Баева – дългогодишен преподавател по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ, и членове – Мая Вапцарова (режисьор и писател) и Крум Гергицов (театровед).



Студентите от Стопанска академия участваха в конкурса с пиесата на Петер Турини „Лов на плъхове”, под онлайн режисурата на Сашо Петков. В постановката, двамата актьори представиха чувствата, желанията и отношението на младите хора към консуматорското общество, наречено от тях „плъховско”. За ролята му на „ТОЙ” в пиесата, Добрин получи трета награда за младежка мъжка роля.
Това бе второто участие на Студентския театър в национален фестивал, след възстановяването му през настоящата академична година, и младите театрали бяха отличени за втори път с награда. Участието на театъра в Каварна бе финансово обезпечено от Стопанска академия и Студентски съвет. Последното участие за настоящия летен сезон на Студентския театър при свищовската академия ще бъде на 16.06.2018 г. във фестивала Театрални срещи „Белене 2018”, който няма конкурсен характер.