Студентите от СА „Д. А. Ценов” сред най-активно участвалите в първата вълна стажове в държавната администрация

На 19 октомври 2012 година в град София в зала „Сердика” на хотел „Шератон”, се проведе семинар по проект „Създаване на капацитет за бъдещето – провеждане на студентски стажове в държавната администрация” с бенефициент администрацията на Министерски съвет.
Организаторите на проекта, отчетоха фактът, че сред най-активно участвалите в първата вълна стажове в държавната администрация са студентите от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” - Свищов. Общият им брой е 51, разпределени както следва:

  • 20 по направление „Икономика – финанси и счетоводство”
  • 19 по направление „Икономика”
  • 7 по направление „Администрация и управление”
  • 2 по направление „Информатика и компютърни науки”
  • 1 по направление „Аграрна икономика”
  • 1 по направление „Здравни грижи”
  • 1 по направление „Социология, антропология и науки за културата”.

На семинара, беше представена обобщена информация от обратната връзка от проведената първа вълна стажове и официално бяха връчени удостоверения за успешно проведен стаж на присъстващите студенти.
Г-жа Лилия Борисова – Секретар на Съвета за административна реформа заяви, че „Изключително внимание заслужва оценката на студентите за работата на самата администрация. Те смятат, че стажът им е помогнал по-добре да осъзнаят как искат да се развиват в бъдеще. Това е много важно за един млад човек”. Г-жа Борисова лично връчи сертификатите за участие на студентките от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Анета Савова и Гергана Гайтанджиева (и двете 4-ти курс, редовно обучение в специалност „Застраховане и социално дело”). Те бяха сред 300-тата студенти завършили 30-дневната стажантска програма, съответно г-ца Савова в РУСО - отдел “Пенсии”, сектор “Пенсионно обслужване” Районно управление на социално осигуряване (гр. Русе), а г-ца Гайтанджиева в Дирекция „Финанси” при Министерство на труда и социалната политика (гр. София).  

Пред представителят на СА „Д. А. Ценов” – Свищов, гл. ас. д-р Николай Нинов (директор на Образователен и кариерен център”), двете участнички споделиха впечатления от включването си в проекта, като заявиха, че „подготовката и реализирането на административната реформа е лично и професионално предизвикателство пред всеки млад човек, желаещ европейски измерения в институционалния и социален живот в България”. Едни от най-важните способности, които студентките смятат, че са придобили по време на стажа са умения за работа в екип, организационни знания и умения за адекватно и бързо справяне в напрегнати ситуации.
На церемонията по връчването на удостоверенията за успешно проведен стаж, г-ца Савова бе придружена от г-жа Мариана Гинева – нейн наставник (ментор) по време на стажуването й в РУСО гр. Русе. Г-жа Гинева изказа изключителното си задоволство от показаните резултати, високото ниво на подготовка и проявените от стажантката лични качества.  


Организаторите припомниха на участниците в семинара, че проектът „Създаване на капацитет за бъдещето - провеждане на студентски стажове в държавната администрация" е финансиран с безвъзмездната финансова помощ на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, и че предстои да стартира втора вълна стажове, които ще се проведат от 29 октомври до 29 ноември 2012 г. Класирането ще бъде публикувано на Портала за студентски стажове в държавната администрация www.staj.government.bg.