Студенти от Стопанска академия посетиха Община Лом

 

На 16.05.2019 г. представители на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов посетиха Община Лом. Групата включваше преподаватели от катедра „Стратегическо планиране“ – гл. ас. д-р Юлиян Господинов, гл. ас. д-р Елица Лазарова, ас. д-р Мариела Стоянова, както и студенти от специалностите „Публична администрация“ и „Управление на проекти“. Посещението бе в рамките на заложените дейности в научния календар на катедрата за 2019 г., следвайки политиката й за насърчаване на връзките с организациите от практиката и съчетаване на теоретичното обучение на студентите с практическото му прилагане, както и в изпълнение на предвидените съвместни мероприятия по сключен между катедра „Стратегическо планиране“ и Община Лом Меморандум за сътрудничество.


 

Представителите на Стопанска академия бяха приветствани от г-жа Пенка Пенкова – кмет на Община Лом. Те бяха запознати с профила на общината, актуалните проблеми, перспективи, предизвикателства и планове за развитие. Последва дискусия за организацията на работата в общинската администрация, подбора, назначаването и кариерното израстване на служителите, партньорството и комуникацията с гражданите, бизнеса, неправителствени организации и други общини, работата по проекти и много други.


 

Освен с Кмета, преподавателите и студентите проведоха серия от работни срещи в редица звена на общинската администрация, в т.ч.:

  • дирекция „Инвестиционна политика, управление на програми и проекти“ - със Стефка Лазарова (директор на дирекцията), Мадлен Херофимова и Наташа Георгиева;
  • дирекция „Административно, информационно обслужване и финанси“ - с Христлена Цветанова (директор на дирекцията);
  • Дирекция „Хуманитарни и социални дейности и програми за заетост“ - с Альона Арсенова (директор на дирекцията) и Борислава Борисова;
  • с финансовия контрольор Антоанета Кузманова
  • счетоводител в Общинско предприятие „Чистота“ - Емилия Иванова;
  • Център за информация и обслужване на гражданите – арх. Катя Ангелова, Таня Гиздова, Николинка Николова (Териториално, селищно устройство и благоустройство); Петя Рангелова, Аксиния Аспарухова, Ралица Петрова (Местни данъци и такси); Лилия Илиева, Анета Григорова и Галя Костадинова (Гражданско състояние, ЕСГРАОН и деловодство).

Изключително приятна бе срещата с настоящи и вече завършили възпитаници от специалностите, водени от катедра „Стратегическо планиране“, които работят в Община Лом.

 

  

 

Представителите на Стопанска академия посетиха и изпълнителна агенция „Морска администрация“, където се срещнаха с директора - капитан Тони Тодоров. Той запозна групата с естеството на работата, партньорството им с други публични органи на национално и международно ниво, както и с изпълняваните от тях проекти. Студентите имаха привилегията да седнат в стола на наблюдаващия речния трафик, да надникнат в изпитния център, в който полагат изпит бъдещите капитани, да видят новата електронна система за измерване нивото на река Дунав и да зададат множество въпроси.

Студентите получиха възможност да усетят пулса на работа, да добият реална представа за ангажиментите, отговорностите и задълженията на работещите в публичната администрация и очакват с нетърпение следващите посещения в практиката.