Студенти от Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов посетиха Окръжен съд и ОИЦ – Русе


Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов се потопиха в реална работна среда при посещения в Окръжен съд и ОИЦ – Русе. В групата, водена от гл. ас. д-р Юлиян Господинов – преподавател към катедра „Стратегическо планиране”, бяха студенти от специалност „Публична администрация”. Председателят на Русенския окръжен съд, съдия Искра Блъскова, с готовност откликна на отправената молба и даде възможност на гостите да прекарат един ден в съда и да се запознаят от първо лице с ежедневната работа на магистратите и съдебната администрация. Гостуването стартира от Мраморната зала на Русенската съдебна палата, където гостите научиха историята на изграждането на палатата и разгледаха витражите по проект на професор Иван Пенков, специално изработени в Германия. Обяснено им беше значението на изображенията, както и на последователността в подредбата на петте стъклописа „Грехът”, „Съдът”, „Наказанието”, „Разкаянието” и „Изкуплението”.



За работата на магистратите им разказаха съдиите Антоанета Атанасова и Александър Иванов. Съдия Атанасова запозна студентите със същността на принципа за разделение на властите, формулиран от Шарл дьо Монтескьо още през далечната 1748 г., и значението му като гаранция за съществуването на демокрацията в съвременните общества. Накратко магистратът посочи функциите и ролята на всяка една от трите власти, като по-подробно се спря на съдебната власт. Гостите бяха запознати със структурата на съдебната система в РБългария и основните видове дела. Съдия Атанасова, която е част от Гражданското и търговското отделение на съда, открои пред гостите особеностите на гражданския процес. Съдия Иванов, съдия в Наказателното отделение на съда, обясни същността на досъдебната и съдебната фази по наказателните дела, ролята на съдебните заседатели в правораздаването, правомощията на прокурора и на съдията, обжалването на съдебните актове, разликите между наказателното и гражданското правораздаване.


Акцентът във втората част на разговора беше поставен върху работата на съдебната администрация. От Татяна Йорданова – съдебен администратор в съда, студентите научиха за структурата на съдебната администрация, организацията на работата в институцията и относимата нормативна уредба. Гостите получиха детайлна информация за отговорностите и задълженията на служителите от различните служби. С оглед на специалността която изучават – „Публична администрация”, най-голям интерес студентите проявиха към изискванията за кандидатстване и правилата за постъпване на работа в съда, както и възможностите за кариерно развитие в системата. По време на престоя си гостите посетиха и част от кабинетите и канцелариите на Окръжен съд – Русе. От името на административния ръководител на Русенския окръжен съд, съдия Александър Иванов връчи грамота на Катедра „Стратегическо планиране” при Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов, за принос към запознаването с дейността на съда и повишаване правната култура на студентите.
Свищовските студенти гостуваха и в Областния информационен център – Русе, където бяха посрещнати от управителя на центъра Камелия Махакян. Тя запозна гостите с оперативните програми, които се съфинансират от Европейските структурни и инвестиционни фондове, като обърна внимание на ползите от европейския ресурс за реализацията на публични проекти.



„Европейските фондове в подкрепа на културното наследство на Русе и региона“ беше основната тема на информационното събитие. Тя беше избрана с оглед на това, че 2018-а е Европейска година на културното наследство, а и защото то може да стимулира развитието на туризма, местния бизнес и да генерира заетост и добавена стойност. Експертът „Комуникация и информация” – Габриела Стефанова представи пред студентите шест успешно реализирани проекта в подкрепа на културното наследство на Русе и региона през програмен период 2007-2013 и два проекта, спечелени наскоро по програмата Interreg 2014-2020, чрез които ще се рехабилитират Пантеонът на възрожденците и Русенската художествена галерия.
Кое прави един проект успешен, как инвестициите в културно наследство могат да се мултиплицират и как публичните власти трябва да използват потенциала на региона и на еврофондовете, за да осигурят комфорт и развитие за своите населени места, бяха част от въпросите, които станаха обект на дискусия след презентацията. Представените проекти събудиха любопитството на гостите и ги провокираха да посетят част от обновените с европейски средства културно-исторически обекти в града.
Целта на организирането и провеждането на посещения за студенти в реална работна среда е да спомогне за подобряване качеството на тяхното обучение чрез неговата практическа насоченост, да повиши познанията на младите хора за работата в сферата на избраната от тях специалност, както и да създаде интерес и мотивация у студентите за професионална реализация.