Студенти от Стопанска академия честваха националния празник на България на връх Шипка


Студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” честваха националния празник на България и 141 години от Освобождението на страната, на връх Шипка. Походът до паметния връх, символизиращ желанието и единението на българския народ да извоюва свободата си, бе организиран от Студентски съвет. Около 50 възпитаници на свищовското висше училище за поредна година изкачиха стъпалата до легендарния връх, където се води най-епичната битка по време на освободителната война. 



Пред монумента с бронзовия лъв, студентите поднесоха венец и цветя, и отдадоха почит пред подвига на героите, жертвали живота си за свободата на България. Свищовските студенти присъстваха и на тържествения митинг на площада под върха, където председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева, произнесе слово по повод националния празник – 3 март. Сред участниците в похода до връх Шипка бяха и чуждестранни студенти, които се обучават в Стопанска академия по програма Еразъм+.
Представители на академичната общност участваха и в тържественото общоградско честване на 3 март в Свищов. Ректорът на Стопанска академия – доц. д-р Иван Марчевски, студенти, преподаватели и служители на свищовското висше училище присъстваха на военния ритуал по издигане на националното знаме на Република България, който се състоя на централния площад „Алеко”. 



Те участваха в празничното шествие до площад „Свобода”, водено от духовия оркестър на военното формирование в гр. Белене. Пред паметника на Свободата бе отслужена панихида в памет на всички загинали за свободата на България, а кметът на община Свищов – Генчо Генчев произнесе празнично слово. 
Общоградското честване на празника приключи с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, и едноминутно мълчание в памет на загиналите. Командирът на 55-ти инженерен полк – полковник Росен Арабаджиев, поднесе с почести първия венец. Венци и цветя поднесоха още кметът Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, ректорът на СА „Д. А. Ценов” доц. д-р Иван Марчевски, представители на образователни и културни институции, на политически партии и неправителствени организации, ветерани от войните, граждани.