Студенти от специалност „Маркетинг“ и „Финанси“ се включиха в първия академичен Datathon


Екип на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ взе участие в първото издание на Academia Datathon, организирано от Data Science Society. Състезанието се проведе в периода 27-29 Април и в него участваха студенти от България, Индия, Катар и Малайзия, разпределени в 40 екипа. Стопанска академия представиха Иван Драгомиров – студент в бакалавърска програма „Маркетинг“, Ивалина Фотева – студент в магистърска програма „Маркетинг“, и Беатрис Любенова – студент в магистърска програма „Финансов мениджмънт“. В състезанието взеха участие още екипи на ФМИ при СУ „Св. Климент Охридски“, ТУ София, УНСС, ПУ „Паисий Хилендарски“, SoftUni, Manipal Academy of Higher Education, Qatar University и University of Malaya.

Екипите бяха изправени пред предизвикателството да разработят модел за прогнозиране на цените на 20 криптовалути, като разполагаха с реални данни. След избора на оптимален модел, от участниците се очакваше да разработят инструмент, използващ изкуствен интелект за съставяне на оптимален инвестиционен портфейл. Ментори на екипа на Стопанска академия бяха ас. Костадин Башев и гл. ас. д-р Ангелин Лалев. Екипът ни тества различни по сложност модели – от експоненциално изглаждане, през ARIMA до невронни мрежи.
Финалното предложение за модел и програмният код можете да видите на адрес:
http://data.eacademybg.com/SA_The.Diggers_Datathon.html.

С предложеното решение екипът ни достигна до полуфинал. За победители бяха определени екип от University of Malaya (Малайзия). Освен положителни емоции и вдъхновение, участниците ни получиха нови знания и възможност да експериментират с истински данни, като се учат от някои от най-добрите експерти по криптовалути и машинно обучение.