Студенти от катедра „Аграрна икономика“ бяха на посещение в зеленчукова база на фирма „КЕМАПУЛ“ ЕООД


На 18.04.2018 г. се проведе посещение на студенти в зеленчукова база на фирма „Кемапул“ ЕООД, организирано от катедра „Аграрна икономика“, като планувано събитие в научния календар на катедрата. В мероприятието освен студенти от II, III и IV курс (редовно обучение) на специалността взеха участие и докторанти в редовна форма на обучение към катедра „Аграрна икономика“, както и част от преподавателския колектив. Те бяха посрещнати от Георги Пламенов Димитров – консултант в зеленчуковата база и редовен докторант към катедрата.



Г-н Христо Цветанов е Управител на фирмата, с която катедра „Аграрна икономика“ поддържа партньорски взаимоотношения в резултат на подписан меморандум за сътрудничество. Студентите от специалността винаги са очаквани и посрещани с радост в опитното поле. Г-н Цветанов, като задочен докторант към катедрата подхожда с разбиране към необходимостта студентите да бъдат по-често в практиката и да се подготвят за бъдещото си развитие като успешни професионалисти.
Фирмата разполага с необходимите земя, сгради, машини, съоръжения и оборудване за извършване на стопанската си дейност. Развива дейност, както в зеленчукопроизводството, така и в зърнопроизводството и търговията с препарати за растителна защита. Отглежда основните зеленчукови култури за България като лук, морков, картоф и др., изградило е поливна система на всичките си площи, механизирало е по-голяма част от производствените процеси и следи и прилага технологичните иновации в сектора.





Акцент на срещата със студентите беше запознаването им с технологиите за отглеждане на зеленчуковите култури в полското и оранжерийно производство, машино-тракторния парк, базата за първично съхранение на произведената продукция, машините за обработка и заготовка на продуктите за пресния пазар. В хода на обиколката на базата, която има обща площ от над 140 дка, пред тях възникнаха множество въпроси, свързани с производството, реализацията, конкурентоспособността при зеленчукопроизводството и др., на които те получиха подробни разяснения.
Посещението на студентите в реална работна среда ги вдъхнови и ентусиазира, показвайки им какво могат да постигнат с усърден труд, знания и постоянство.