Студенти от 6 чуждестранни университета се обучаваха в „Лятно училище 2012” на Стопанска академия

Стопанска академия „Димитър А.Ценов” организира ежегодно „Лятно училище” за студенти от чуждестранни партньорски висши учебни заведения. Координатор на инициативата е Центърът за международно сътрудничество и проекти с директор проф. д-р ик.н. Таня Горчева. През последните години тематичният обхват на Лятното училище се насочва към проблемите на изграждането и функционирането на Зоната за Черноморско икономическо сътрудничество. След приемането на България и Румъния в ЕС названието на лятното училище се дефинира като „Зоната за Черноморско икономическо сътрудничество и Европейският съюз – икономическо коопериране и културно сътрудничество”.

През лятото на 2012 г. от възможността за обучение в Свищов се възползваха студенти от 6 висши училища от Украйна и Молдова. В обучението участваха възпитаници на Донецки национален университет, Донецки национален технически университет, Одески национален икономически университет, Тернополски национален университет, Молдовска икономическа академия и Черкаски държавен технологичен университет. С първите пет висши училища Стопанска академия поддържа дългогодишни взаимоотношения и има двустранни договори за сътрудничество, а с Черкаски държавен технологичен университет договорните отношения са парафирани през 2011г.  

Лекционните занятия и дискусии на чуждестранните студенти бяха в следните тематични направления: „Международен търговски обмен в рамките на Черноморската зона за икономическо сътрудничество” и „Валутнофинансови отношения и инвестиционни трансфери”. Лектори по време на обучението бяха доц. д-р Галина Захариева, доц. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Пламен Пътев и гл. ас. д-р Карина Саркисян – преподаватели в катедрите „Международни икономически отношения” и „Финанси и кредит”.

Лекторите осигуриха паралелно представяне на проблематиката на английски и на руски език. Всеки от чуждестранните студенти получи и екземпляр от изданието на английски език на учебника „Управление на дълга” с автор доц. д-р А.Захариев, ръководител на катедра „Финанси и кредит”.
По време на среща с ръководството, чуждестранните студенти приветства с „добре дошли” зам.-ректорът на Стопанска академия проф. д-р Любен Кирев. Поздрав към гостите отправи и проф. д-р ик.н. Таня Горчева – директор на Центърът за международно сътрудничество и проекти.

Представяйки своите университети, гостите благодариха за гостоприемството и за възможността да придобият знания и опит от свищовските преподаватели. В присъствието на декани на факултети и преподаватели от различни катедри, зам.ректорът доц. д-р Иван Върбанов връчи на всеки чуждестранен студент сертификат, удостоверяващ присъдените му  ECTS-кредити.


Според активността им по време на обучението, участниците в Лятното училище на Стопанска академия получават академични кредити по Европейската система за трансфер на кредити /ECTS/, предназначена да осигури взаимно признаване на определен период на обучение в европейските университети. Обучението в рамките на Лятното училище е съчетано и със запознаване на чуждестранните студенти с културно-историческото наследство и природни забележителности на България, и с нейния съвременен бизнес. Гостите от Молдова и Украйна разгледаха места и обекти, свързани с историята и развитието на Свищов. Имаха опознавателни екскурзии до Варна, Балчик, Мадара, Велико Търново, Габрово и връх Шипка.