Студенти и преподаватели от катедра „Икономика и управление на туризма” отбелязаха Световния ден на туризма

Студенти от специалност „Икономика на туризма” в СА „Д. А. Ценов”, ученици от спец. „Организация на туризма и свободното време” на ПДТГ „Д. Хадживасилев”, преподаватели от катедра „Икономика и управление на туризма” и учители от ПДТГ отбелязаха заедно Световния ден на туризма в родната къща на Алеко Константинов. Световният ден на туризма –27 септември, се чества от 1980 година, като датата отбелязва годишнината от приемането на устава на Световната организация по туризъм през 1970 г.

Осъзнавайки важността на съвместните инициативи и силата на обединението, катедра „Икономика и управление на туризма”, Търговската гимназия и Историческия музей организираха съвместното честване на Световния ден на туризма, отдавайки почит към делото на Алеко Константинов като родоначалник и идеолог на организираното туристическо движение в България. Доц. д-р Любка Илиева – преподавател към катедрата, припомни пред присъстващите, че всяка година Световната организация по туризъм избира тема за честванията, като през 2023 г. тя е „Туризъм и зелени инвестиции”. По този начин UNWTO определя инвестициите като един от ключовите приоритети за възстановяването на туризма и бъдещия растеж и развитие, инвестиции насочени към хората, към планетата и водещи до просперитет. „В тази връзка, Световният ден на туризма през 2023 г. ще бъде призив за действие към международната общност, правителствата, финансовите институции, партньорите за развитие и инвеститорите от частния сектор да се обединят около нова стратегия за инвестиции в туризма” – поясни доц. Илиева. Ръководителят на катедрата и ректор на Академията – проф. д-р Марияна Божинова и директорът на ПДТГ „Д. Хадживасилев” – Лиляна Димитрова отбелязаха, че инвестициите в обучаващите се бъдещи кадри са инвестиция в бъдещето на туризма.

Уредникът на музея Рени Илиева – възпитаник на катедрата, запозна студентите от спец. „Икономика на туризма” и учениците от спец. „Организация на туризма и свободното време” с живота и делата на Алеко, като го представи в ролята му на инициатор за появата и развитието на организирания туризъм в България. Студентите и учениците имаха възможност да разгледат богата музейна експозиция в родния дом на Алеко Константинов.