Студенти и академичен преподавател участваха в Иновационен лагер на Професионална държавна търговска гимназия в Свищов

Студенти, докторанти и академичен преподавател от Стопанска академия участваха в Иновационен лагер на Професионална държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев” в Свищов, който се проведе за десета поредна година в училището. Събитието бе част от инициативите, организирани от Фондация „Джуниър Ачийвмънт България” в рамките на Световната седмица на предприемачеството. Иновационният лагер предостави възможност на 30 ученици от ІХ, Х, ХІ и ХІІ клас да участват в обучение по предприемачество, насочено към придобиване на знания, умения и нагласи за стартиране на собствен бизнес и успешна реализация в различни сфери на частния и публичния сектор.



Влизайки в ролята на предприемачи, разпределени в шест екипа, учениците генерираха идеи на тема: „Как искам да изглежда градът на моите мечти”. Като ментори, от Стопанска академия се включиха Даниел Николаев и Теодор Тодоров – докторанти от катедра „Финанси и кредит”, и студентите, обучаващи се в специалности „Индустриален бизнес и предприемачество” и „Индустриална бизнес икономика” Димитър Димитров (II курс), Михаела Ляскова (III курс), Аделина Владимирова, Ана Петкова, Цветослава Панова и Юксел Ибрямов (IV курс).
Всеки екип презентира своята идея пред жури в състав: Стоян Парашкевов – директор на Дирекция „Административно-правно и информационно обслужване, управление на проекти и европейски въпроси” в Община Свищов; доц. д-р Искра Пантелеева – ръководител на катедра „Индустриален бизнес и предприемачество” в СА „Д. А. Ценов”; Асен Боянов – председател на Сдружение „Асоциация за икономическо развитие” и на Обществения съвет към ПДТГ „Димитър Хадивасилев” – гр. Свищов.
Разработките на младите предприемачи бяха насочени към значими за гр. Свищов проблеми. Журито оцени високо представените идеи, чието осъществяване на практика би съдействало за реализирането на редица икономически, социални и екологични ползи за населението и икономиката на общината.
За победител в Иновационния лагер журито определи Екип 1 с идеи: „Превръщане на бившата казарма в град Свищов в индустриална зона” и „Реставриране на свищовското кино „Алеко”. В състава на екипа, класиран на първо място, бяха учениците от ХІ-б клас Даниел Денева, Деница Николова, Симона Славчева, Симона Минкова и Кристиана Чукалова – специалност „Икономика и мениджмънт”, с ментор Юксел Ибрямов – IV курс, спец. „Индустриална бизнес икономика”.
На второ място се класира Екип 5 с иновативна идея „Спа център „Свищовски лозници”, в състав Ива Кирилова, Моника Миленова, Кристиан Иванов, Лъчезар Богомилов и Виктор Петков – ученици от ХІ-а клас, специалност „Икономическа информатика” и ментор Аделина Владимирова – IV курс, спец. „Индустриална бизнес икономика”.
Трето място зае Екип 2 с иновативна идея „Изграждане на кабинков лифт над река Дунав между гр. Свищов и гр. Зимнич”. Екипът бе сформиран от учениците Гергана Костова и Антонина Кутева – ІХ-б клас, спец. „Организация на туризма и свободното време”, Християн Христофоров и Ирена Игнатова – ХІІ-в клас, спец. „Икономическо информационно осигуряване” с ментор Цветослава Панова – IV курс, спец. „Индустриална бизнес икономика”.

Всички ученици, ментори и членове на журито получиха Сертификат за участието си в „Иновационен лагер ‘2017”. По думите на доц. д-р Искра Пантелеева, това събитие е било един вълнуващ ден сред младите хора, пълни с мечти и идеи за развитие на родния им град.