Стойчо Маринов: В Стопанска академия „Д. А. Ценов” получих знанията и уменията как да мечтая смело

Рубриката Успешните възпитаници” на Стопанска академия Димитър А. Ценов” представя възпитаници на Свищовското висше училище, които заемат ръководни длъжности в корпоративния сектор, намират се на престижни позиции в обществото или са водещи експерти в своята област. Разисквани теми в рубриката са кариерната реализация и ролята на Стопанската академия за формирането на професионалните компетенции на младите хора. Чрез публикуваните интервюта се представят и посланията на успешните възпитаници на СА Д. А. Ценов” към академичната общност, техните съвети, препоръки и напътствия към настоящи и бъдещи студенти.
Днес наш гост е Стойчо Маринов, който е търговски директор на фирма dWare. Компанията е с 33-годишна история, основана от Дамян Иванов. Той е автор и създател на първия продукт за автоматизяция на счетоводната отчетност – КОНТО. Дейността на фирмата е свързана с проектиране, разработка, внедряване и поддръжка на информационни системи. Системите на dWare са предназначени за автоматизация на цялостно управление на бизнеса във всички икономически области, финансово-счетоводната дейност с изграждане на централизирани счетоводства с йерархична структура, управление на търговията с течни горива, управление на търговски обекти – складове, магазини, хотели, ресторанти. Фирмата има традиции в софтуерните разработки и е една от първите на пазара. Клиенти на dWare са министерства, фондове, агенции, общини, университети, училища, търговски компании, вериги бензиностанции, магазини, хотели, ресторанти.

Здравейте г-н Маринов! Благодарим Ви, че приехте нашата покана за интервю. Представете се накратко. Кое е Вашето родно място и къде живеете в момента?
Здравейте, казвам се Стойчо Маринов и съм на 30 години. Моето родно място е гр. Панагюрище, но вече 7 години живея и работя в гр. София. Аз Ви благодаря за поканата, за мен е чест!

С какво се занимавате сега и на какъв етап се намира Вашата професионална кариера?
Към момента съм търговски директор в една от най-големите изцяло български компаниив сферата на информационните технологии – dWare. Кариерното си развитие във фирмата започнах веднага след завършването ми, без професионален опит, само със знанията от Свищовската академия. Основателят на dWare – г-н Дамян Иванов, светла му памет, повярва в мен и ме прие на работа, за което ще съм му благодарен цял живот. Стартирах във фирмата като специалист в един от няколкото екипа, занимаващи се с внедряване и поддържане на информационни системи. Година и половина по-късно станах ръководител екип, а от 2019 г. съм на позиция „Търговски директор”. Предвид краткия ми трудов стаж от 7 години, смятам че съм в началото на професионалния си път.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещате в работата Ви?
На първо място е отговорността от заеманата позиция. Като търговски директор, очакванията към мен са големи, целите също, а стресът и забързаното ежедневие са несъмнен спътник по пътя към успеха.На второ място е работата ми с хора. Предвид естеството на работата, част от ежедневието ми са срещите с хора. Всеки човек е отделна вселена – с чувства, разбирания, знания и опит. Необходимо е да се използва индивидуален подход в зависимост от човека, за да стигнеш до него, да разбере целта и да повярва в нея. Само така работата върви напред.На трето място е примерът, който давам с поведението и решенията си. Стремя се винаги да оставям положителна следа у хората, с които работя, независимо дали са колеги, партньори или клиенти.Наскоро попаднах на една мисъл на Леонардо да Винчи, която в голяма степен определя бизнес израстването и личностното развитие – „Трудностите, които срещаме днес, определят кои ще бъдем ние утре”.

Кои качества считате за важни, за да сте успешен в своята работа? Как ги възпитавате в себе си?
Мога да определя няколко качества, които смятам, че ми помагат по пътя на професионалната ми реализация, а именно постоянство, прецизност, инициативност и постоянен стремеж за развитие, както в професионален, така и в личностен план. Стремя се да усъвършенствам качествата си, за да бъда по-добър от вчера, да има върху какво да работя днес, за да може утре да съм по-добър.

Какво обичате да правите в свободното си време? Имате ли хоби?
Прекарвам свободното си време със семейството и приятелите ми. Обичам плажовете през лятото, разходките в планината и екскурзиите, без значение дали са в страната или в чужбина. Преди година открих ските и с удоволствие ги практикувам.

Кога и в коя специалност завършихте висшето си образование в Стопанската академия?
Успешно придобих образователно-квалификационна степен „бакалавър” по специалност „Бизнес информатика” през 2015 година. Веднага след това продължих образованието си по програма „Информационни технологии в бизнеса” и през 2016 година придобих и образователно-квалификационна степен „магистър”, отново в Стопанската академия.

Защо избрахте Свищовската академия за свое висше училище? Какво я отличава от другите университети у нас?
Бях на 8 години, когато майка ми беше студентка в задочна форма на обучение в Свищовската академия, често пътуваше до Свищов, а аз бях винаги с нея. В последствие сестра ми също беше възпитаник на Академията. Аз бях третият член от семейството, който беше приет в Академията в Свищов и без колебание отидох и се записах. Пътят към Свищовската академия за мен беше ясен още в ранна детска възраст. Стопанска академия „ Д. А. Ценов” се превърна в семейна традиция за успех и просперитет.

Кои са най-хубавите и ярки спомени от студентските Ви години?
Бях в редовна форма на обучение и живеех в общежитие. Четирите години минаха като един миг и оставиха в мен спомен за едни незабравими години, изпълнени с много щастие, безгрижие, безсънни нощи – някои от купони, други от подготовка за изпити. Имаше и трудни моменти разбира се, но всичко имаше своя чар. Смело мога да заявя, че студентските ми години в Свищовската академия са едни от най-хубавите в живота ми.

Кои от изучаваните учебни дисциплини можете да посочите като най-полезни за Вас и кои преподаватели са Ви повлияли най-много?
Не мога ясно да определя учебна дисциплина, която е била най-полезна за мен. Учебните програми, както по време на ОКС „бакалавър”, така и ОКС „магистър” бяха изключително добре структурирани и всеки един от предмети се изучаваше в точното време и с точното количество знания, за да може в края на следването ми да бъде положена здрава основа, върху която да продължа да градя през своя житейски път. В съзнанието ми е останал спомен, че всички от преподавателите от Свищовската академия, с които съм имал контакт, във всеки един момент са давали частица от себе си, за да предатат знанията си и да изпратят подготвени за живота хора. Това бих определил като тяхна мисия и смятам, че успяват да постигнат целта си.

С какво образованието в Свищовската академия Ви помага във Вашия професионален път?
Рецептата за успех е съвкупност от личностни и професионални качества. Благодарност за личностните ми качества дължа на родителите си за възпитанието, което са ми дали. А относно професионалните ми качества, искам да изкажа едно голямо БЛАГОДАРЯ на преподавателите от Свищовската академия, които положиха основите на професионалните ми качества, които и до днес ми помогат по пътя към успеха.

Кое отличава хората, завършили в Стопанската академия, и какво ги прави конкурентни на пазара на труда?
Свищовската академия предоставя на студентите си необятни хоризонти от знания и колкото повече научават, толкова повече се разширява светът, който ще имат възможност да опознават. Преподавателите учат студентите да сформират свое лично мнение по различни теми и въпроси. Това е много ценно на пазара на труда, да умееш да защитаваш знанията и позициите си. Академията дава знания, които са само прозорец, през който студентите трябва да виждат света със собствените си очи.

Какво послание можете да отправите към настоящите и бъдещите студенти на Стопанската академия или към нейните преподаватели?
Искам да изкажа най-искрени благодарности на всички преподаватели, с които имах честта да общувам през годините на обучението ми. Вие, преподавателите сте причината Стопанска академия „Д. А. Ценов” да бъде един от най-реномираните университети в България. Бих посъветвал настоящите и бъдещи студенти на Стопанската академия да използват пълноценно времето си прекарано в университета с цел изграждане на здрава основа, която да им бъде верен приятел по пътя към успеха. Пътят не винаги е приятен, понякога е трънлив, времето на моменти буреносно, но ако човек е добре подготвен, няма какво да го сломи и спре. Бих искал да завърша интервюто с една мисъл на г-н Дамян Иванов – човекът, който ми даде шанс за професионално развитие и основател на dWare: „Как да пристигна първи, когато всички сме в един полет? Първо да тръгнем, да помечтаем и най-смелите мечти ще са първите!”. Тя описва много точно философията на живота. За себе си мога да кажа, че в Стопанска академия „Д. А. Ценов” получих знанията и уменията как да мечтая смело.